St. Oud Geleerd Jong Gedaan

HomeBlogStudentdocent van de maand november: Katya

Studentdocent van de maand november: Katya

Elke maand zet OGJG een studentdocent in het zonnetje. In november draagt studentdocent Katya de eervolle titel ‘Studentdocent van de maand’! Katya studeerde wetenschapsgeschiedenis aan de Universiteit van Cambridge. Haar promotieonderzoek gaat over etnografische expedities naar Siberië rond 1900. In haar colleges vertelt ze graag over de unieke verhalen uit dagboeken en verbindt deze met de politieke en intellectuele geschiedenis van modern Europa. De deelnemers komen ook meer te weten over de culturen van noordoost Siberië, waarover anders weinig wordt gesproken.

We vragen Katya naar haar ervaringen als vrijwilliger en wat haar dit tot nu toe heeft gebracht.

Hoe lang ben je al vrijwilliger bij OGJG?

Mijn training vond plaats in juli 2023, en vanaf dat moment begon ik mijn eerste collegereeks te ontwikkelen. Het eerste college vond begin oktober plaats en ik besloot meteen om twee colleges per dag te geven op twee verschillende locaties. Beide groepen kwamen met unieke vragen en opmerkingen. Ik heb er echt van genoten om mijn onderwerpen te bespreken.

Waarom ben jij gestart als studentdocent bij OGJG?

Het afgelopen jaar ben ik begonnen met het leren van Nederlands. Daarbij werd ik geholpen door een vrijwillige taalcoach. Ze inspireerde mij om meer maatschappelijk betrokken te worden en heeft mij voorgesteld aan de Vrijwilligers Centrale. Tijdens het zoeken naar passende vrijwilligersvacatures kwam ik de functie van studentdocent bij OGJG tegen. Ik wist meteen dat dit zowel een betekenisvolle als uitdagende positie was. Ik verwachtte dat ik hier veel zou kunnen groeien terwijl ik ook een bijdrage aan de samenleving zou kunnen leveren, en dat blijkt gelukkig waar te zijn!

Waar geef je seniorencolleges over en waarom?

Ik baseer mijn colleges op het onderwerp van mijn proefschrift, etnografische expedities in Siberië. Ik vertel graag over unieke verhalen uit dagboeken en verbind deze met de politieke en intellectuele geschiedenis van modern Europa. De deelnemers komen ook meer te weten over de culturen van noordoost Siberië, waarover anders weinig wordt gesproken.

Heb je weleens iets bijzonders meegemaakt tijdens het geven van je eigen collegereeks, zo ja wil je daarover vertellen?

Ik vind het altijd leuk om na mijn college nog wat na te praten met de deelnemers. Ik leer veel nieuwe dingen van hen, want ze brengen enorm veel kennis en ervaring met zich mee. Een deelnemer gaf mij een hele interessante tip over een boek dat ging over een ander tijdperk in Rusland. Deze ga ik binnenkort lezen want deze is heel relevant voor mijn onderzoek.

Wat hoop je senioren mee te geven/te leren met jouw colleges?

Terwijl het leuk is om over een ander deel van de wereld te leren, probeer ik ook vragen zo te stellen dat de deelnemers hun eigen ervaring kunnen bespreken. Wat zouden wij hebben gedaan als we vanwege politiek activisme rond 1900 naar Siberië zouden zijn verbannen? Wat zijn de verschillen tussen de Nederlandse taal en de Tsjoektsjische taal? Leren over andere culturen en verre gebeurtenissen kan hand in hand gaan met het leren over onszelf.

Wat heeft vrijwilligerswerk doen voor OGJG jou inmiddels gebracht?

Nieuwe kennis en herinneringen, de gelegenheid om mijn Nederlands te oefenen, en vooral veel plezier in het delen van kennis met de deelnemers!

 

Zorg samen met ons voor een leven lang leren

Hello!

DoGood theme is especially made for charities & fundraising. Making the WP world a better place!

Our info
Follow us