Veelgestelde vragen door locaties

 • Wat is het aanbod van onderwerpen van de colleges?
  OGJG heeft een zeer divers aanbod van onderwerpen, bijvoorbeeld psychologie, kunstgeschiedenis, rechten, filosofie en antropologie. De regiocoördinator in uw provincie kan u vertellen welke onderwerpen er beschikbaar zijn. Dit is afhankelijk van de beschikbare studentdocenten.
 • Kan een locatie een los college boeken in plaats van een reeks?
  Een reeks bestaat uit een 4-tal colleges van een uur. Er is voor deze opzet gekozen omdat er zo makkelijk een vertrouwensband ontstaat tussen de student en de deelnemers. Mocht de locatie ervoor willen kiezen om af te wijken van dit concept dient er contact opgenomen te worden met de lokale regiocoördinator.   
 • Ik zie dat OGJG (nog) niet actief is in mijn regio?
  OGJG is continu aan het uitbreiden, wij streven naar een landelijke dekking binnen een paar jaar. Als uw regio niet op de kaart staat kunt u contact met ons opnemen. Wij kunnen u dan verder informeren over de mogelijkheden (voor in de toekomst). 
   
 • Voor welke locaties zijn de colleges geschikt?
  De colleges zijn geschikt voor alle locaties waar senioren (kunnen) samenkomen. We zijn bijvoorbeeld actief in verzorgingstehuizen, bibliotheken, revalidatiecentra, buurtcentra, particuliere woningen en kerken. Het enige wat er nodig is, is een (afsluitbare) ruimte met stoelen, beamer (met eventueel een laptop) of een TV met HDMI aansluiting, evt. een mindervalide toilet en koffie & thee. 
   
 • Zijn de colleges niet te moeilijk voor onze deelnemers?
  Elk college wordt op maat gemaakt, afgestemd op de wensen en behoeften van de deelnemers. We houden bijvoorbeeld rekening met opleidingsniveau, groepsgrootte en interessegebied. Daarnaast zijn de colleges interactief, waardoor de studentdocent tijdens het college goed kan inspelen op het niveau van de groep.
 • Zijn de colleges geschikt voor mensen met dementie?
  Met het project OGJG Dementie bieden we speciaal ontwikkelde reeksen voor mensen met dementie. De inhoud van de reeks is in samenwerking met de Universiteit Utrecht afgestemd op het cognitief vermogen van deze doelgroep. Tijdens het college wordt niet alleen ingegaan op de feiten (“Wie schilderde dit schilderij”), maar ook op de emotionele beleving (“Wat vindt u van het schilderij?”) en op het associatieve niveau (“Waar denkt u aan als u dit ziet?”).
 • Hoeveel mensen kunnen er per college deelnemen?
  De gemiddelde groepsgrootte is vijftien deelnemers (tien bij een doelgroep met dementie). We laten het college doorgaan vanaf vijf deelnemers en raden aan om niet meer dan vijfentwintig deelnemers toe te laten. Hierdoor kan er optimale interactie plaatsvinden tussen de student-docent en de deelnemers. Als de locatie wil afwijken van deze aantallen dient er contact te worden opgenomen met de desbetreffende regiocoördinator.
   
 • Kan een locatie een los college boeken in plaats van een reeks?
  Een reeks bestaat uit een 4-tal colleges van een uur. Er is voor deze opzet gekozen omdat er zo makkelijk een vertrouwensband ontstaat tussen de student en de deelnemers. Mocht de locatie ervoor willen kiezen om af te wijken van dit concept dient er contact opgenomen te worden met de regiocoördinator in uw provincie.   
 • Wat krijgt een locatie allemaal voor de eigen bijdrage?
  OGJG biedt een collegereeks van vier keer een uur op de locatie. De prijs van de reeks is inclusief de training en uitgebreide begeleiding van de studentdocent, promotiemateriaal ter aankondiging van de reeks, certificaten van deelname, hand-outs met samenvattingen en reiskosten van de student.
 • Waar wordt het geld van onze eigen bijdrage voor gebruikt?
  OGJG heeft een ANBI status, dat betekent dat er geen winst gemaakt wordt op de activiteiten die worden georganiseerd. Een deel van de inkomsten gaat naar de kwaliteitswaarborging van de colleges, OGJG biedt intensieve begeleiding aan de student-docenten en hier gaan veel uren inzitten. Studentdocenten ontvangen een financiële bijdrage en onkostenvergoeding vor het geven van de reeks. Daarnaast is OGJG een professionele organisatie (in ontwikkeling) en worden er kosten gemaakt voor het organiseren van de collegereeksen. Een overzicht van de inkomsten en uitgaven is te vinden in de jaarrekening op de website.
 • Hoe verloopt het aanmeldingsproces voor locaties?
  Interesse? Meld u dan snel aan! Wij nemen normaal gesproken binnen twee werkdagen contact met u op. We horen dan graag wat meer over de locatie. Waar bevindt de locatie zich? Wat is de doelgroep? Hoeveel geïnteresseerden denkt u te hebben? Zijn er specifieke wensen waar wij rekening mee dienen te houden?  
 • Zijn er middelen die een locatie kan inzetten om de eigen bijdrage te financieren?
  Steeds meer locaties dienen bij de gemeente of het stadsdeel waar zij zich in bevinden een financiële aanvraag in voor een ‘Bewonersinitiatief’. Zij ontvangen geld voor het organiseren van de colleges. Google Bewonersinitiatief + de naam van uw stadsdeel/ gemeente voor een uitgebreid overzicht van de voorwaarden en het online-formulier dat u nodig heeft. Zowel particulieren als organisaties kunnen deze subsidie aanvragen. Voor meer informatie hierover kunt u een mail sturen naar info@ogjg.nl. Daarnaast zijn er locaties die een kleine eigen bijdrage vragen aan de deelnemers van het college.

Veelgestelde vragen door studenten

 • Mijn vakgebied staat niet vermeld in jullie aanbod, kan ik mij aanmelden?
  Op de website staat een indicatie van ons aanbod, maar wij staan altijd open voor nieuwe ideeën. Als jouw vakgebied er niet tussen staat, kun je contact met ons opnemen. Wij gaan graag met je in gesprek over de mogelijkheden.
 • Waarom zou ik specifiek dit vrijwilligerswerk moeten gaan doen?
  Voor sommige deelnemers is dit een hoogtepunt uit hun week en het geeft een goed gevoel hier onderdeel van te zijn. Je levert een directe bijdrage aan het welzijn van senioren. Ten tweede is dit voor jou een leerzame ervaring en een goede manier om jouw presentatievaardigheden te verbeteren. Vanuit OGJG leer je hoe je een college vormgeeft, hoe je om kunt gaan met lastige vragen en wat er belangrijk is bij het lesgeven aan senioren. De colleges van OGJG zijn dus niet alleen leerzaam voor de senioren, maar ook voor de studenten, voor jou dus!
  Tot slot horen wij van veel studentdocenten dat het een mooie aanvulling is voor op het cv. Vrijwilligerswerk bij OGJG geeft je het onderscheidend vermogen als je (later) op jouw droombaan solliciteert.   
 • Ik heb weinig ervaring met presenteren, is dit een probleem?
  Nee, dit is geen probleem. Je ontvangt begeleiding en een training van OGJG zodat je goed voorbereid aan een collegereeks begint. Tijdens de kennismaking inventariseren we jouw ervaring met presenteren en we passen de begeleiding hierop aan. Bij het eerste college is er iemand van de organisatie aanwezig en krijg je feedback op o.a. je presentatievaardigheden. Het maakt ons dus niet zozeer uit hoeveel ervaring je hebt met presenteren, maar vooral of je er plezier aan beleeft.
 • Ik heb weinig ervaring met ouderen, is dit een probleem?
  Nee, dit is geen probleem. Veel studenten die zich aanmelden hebben weinig ervaring in de omgang met ouderen. Het project van OGJG is er juist voor bedoeld om de drempel voor dit contact te verlagen. Tijdens de bejegeningstraining van OGJG ontvang je meer informatie over de doelgroep, zodat je goed voorbereid het eerste college ingaat. En wie weet verlies je net als wij jouw hart aan deze bijzondere doelgroep.
 • Ik heb weinig ervaring met dementie, is dit een probleem?
  Nee, dit is geen probleem. Tijdens de bejegeningstraining van OGJG ontvang je meer informatie over dementie en hoe je hier het beste mee om kunt gaan.
 • Hoe verloopt het aanmeldingsproces voor studenten?
  Interesse? Meld je dan snel aan! Wij sturen je normaal gesproken binnen twee werkdagen een uitnodiging om nader kennis te maken. We horen dan graag wat meer over je motivatie en je eerdere ervaringen. We zullen je daarna vragen om een ‘blauwdruk’ te maken van je collegereeks. Welke thema’s lijken je interessant en welke onderwerpen wil je bespreken? Afhankelijk van jouw blauwdruk en je beschikbaarheid zoeken wij een geschikte locatie voor jou. In de tussentijd ontvang je van ons de bejegeninstraining waarmee we je helemaal voorbereiden op jouw reeks. Als de match met een locatie is gemaakt neem jij zelf contact op om de definitieve data af te spreken. Zo passen de colleges altijd in jouw agenda. Tijdens het eerste college zal er iemand van OGJG bij zijn om jou te begeleiden. Het zal best spannend zijn de eerste keer, maar het geeft veel voldoening. We zijn tussentijds altijd bereikbaar voor vragen en begeleiding. En misschien heb je de smaak wel te pakken en ga je gelijk voor een vervolgreeks. 
 • Hoeveel tijd ben ik kwijt aan de colleges van OGJG?
  Je start met een intakegesprek waarin je de regiocoördiantor leert kennen. Een collegereeks duurt vier keer een uur, de data zal je in samenspraak met de locatie overeenkomen. Daarnaast moet je rekenen op één a twee uur voorbereidingstijd per college. Vanuit OGJG ontvang je eenmalig een training van een uur, voorafgaand aan het eerste college. Als een reeks eenmaal is ontwikkeld kan je hem meerdere malen geven op verschillende locaties, de voorbereidingstijd is dan beduidend minder.
 • Ik ben al afgestudeerd, kan ik me nog aanmelden?
  Jazeker, studenten kunnen tot maximaal drie jaar na hun afstuderen bij ons aan de slag als student-docent. We zien dat veel studenten het leuk vinden om na hun afstuderen bij ons ervaring op te doen. Als je veel langer bent afgestudeerd kan je ons altijd even mailen zodat we kunnen bespreken wat de mogelijkheden zijn. 
 • Ik zie dat OGJG (nog) niet actief is in mijn regio, kan ik mij aanmelden?
  OGJG is continu aan het uitbreiden, wij streven naar een landelijke dekking binnen een paar jaar. Als jouw regio niet op de kaart staat, kun je alsnog contact met ons opnemen. Wij kunnen je dan verder informeren over de mogelijkheden (voor in de toekomst). 
 • Ik wil graag stage lopen bij jullie, kan dit?
  Graag! OGJG is continu op zoek naar nieuwe stagiars. Vanuit allerlei studierichtingen kun je bij ons aan de slag. Stuur een bericht en wij nemen contact met je op. 
 • Ik ben op latere leeftijd (weer) gaan studeren, kan ik alsnog bij jullie colleges geven?
  Jazeker, OGJG heeft als doel om jong en oud te verbinden, maar ook als je 50+ bent, ben je een jonge god in de ogen van de doelgroep. Wij doen uiteraard niet aan leeftijdsdiscriminatie en iedereen die gemotiveerd is en studeert, kan bij ons colleges geven. Stuur je motivatie en wij nemen z.s.m. contact met je op. 
Copyright 2020 Oud Geleerd Jong Gedaan