Kom in contact met een andere generatie!

Vind je het leuk om te vertellen, of wil je juist leren presenteren? Word vrijwilliger, deel jouw kennis en geef interactieve colleges aan senioren! Zo draag je je steentje bij aan de maatschappij en ontwikkel je je tegelijkertijd op het gebied van wetenschapscommunicatie.

Ontvang een training en ontwikkel je presentatievaardigheden
Deel jouw kennis en leer van een andere generatie
Zelf-in-te-delen vrijwilligerswerk met ruimte voor persoonlijke ontwikkeling

Stichting Oud Geleerd Jong Gedaan

Stichting Oud Geleerd Jong Gedaan organiseert interactieve colleges voor senioren gegeven door studenten. Dit doen wij op (zorg)locaties én online. Als studentdocent bij OGJG ontwikkel je je eigen collegereeks over je studie of hobby en voer je waardevolle gesprekken met jouw seniorenpubliek. Zo verbinden wij generaties door middel van kennis.

Voordelen

✓ Ontvang een training en ontwikkel je eigen collegereeks

✓ Leer wetenschappelijke taal begrijpelijk maken voor een breed publiek

✓ Vergroot je zelfvertrouwen en kom in contact met een andere generatie

Leer spreken voor een groep en haal plezier uit het vertellen over je eigen vakgebied

✓ Maak impact en lever een bijdrage aan het welzijn van senioren 

✓ Neem deel aan het Maatschappelijk Diensttijd Traject en ontvang een certificaat en vergoeding van € 100,-

Melle studentdocent bij OGJG

“Ik ben elke keer opnieuw verrast door hoe leuk ik het vind om de colleges te geven. Toen ik net begon bij OGJG, was ik soms bezorgd dat ik misschien het uur niet zou kunnen vullen, maar ondertussen weet ik dat ik eerder bezorgd moet zijn over het tegenovergestelde probleem; de tijd vliegt voorbij! En ondanks dat ik jarenlang min of meer dezelfde reeks heb gegeven, word ik telkens weer geconfronteerd met nieuwe vragen die mijn perspectief opnieuw verbreden.”

Melle, Studentdocent Geschiedenis

“De interactie met de senioren is voor mij het meest waardevolle aspect van deze ervaring. De senioren brengen veel levenservaring met zich mee, wat leidt tot boeiende en leerzame gesprekken. Dat op zich is al een goede reden om als vrijwilliger te beginnen!”

Lynn, Student psychobiologie
Lynn studentdocent bij OGJG
Wouter studentdocent bij OGJG

“Ik ervaar veel vreugde in mijn vrijwilligerswerk. Niets motiveert mij meer dan de kritische vragen die de senioren stellen, en hun blije gezichten en complimenten aan het einde van de colleges. Ik kom altijd met een brede glimlach thuis. Aan het einde van een college hoop ik zo snel mogelijk weer een dergelijk college te kunnen geven voor een geïnteresseerd publiek.”

Wouter, Student geschiedenis

MDT-traject

Bij OGJG doe je mee aan het Maatschappelijke Diensttijd Traject (MDT) van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Dit landelijke programma van de overheid stimuleert jongeren om vrijwilligerswerk te doen. Daarnaast biedt het jou de kans om jouw talenten en idealen te ontwikkelen en ontvang je bij voltooiing een certificaat. Start nu jouw MDT-traject door je aan te melden als vrijwilliger!

Zelf aan de slag als studentdocent

Kennismaking

Tijdens de digitale kennismaking leer je meer over OGJG, zoals doelgroepen, locaties en is er ruimte voor vragen.

Training + voorbereiding

Je doorloopt onze digitale leeromgeving en begint zelfstandig met het maken van je eerste college, die onderdeel is van de vierdelige collegereeks. De training op locatie omvat het bespreken van je eerste college. Het geven van tips en tricks en passende presentatievaardigheden voor onze doelgroepen.

Ontwikkelen van de reeks

Je gaat zelfstandig verder met het ontwikkelen van een reeks van 4 colleges van elk 60 minuten. Op onze drive vind je voorbeelden en een vast format ter inspiratie en ondersteuning.

College geven

Je geeft twee collegereeksen op locatie en 1 of 2 losse colleges online, de planning hiervan stem je af met onze regiocoördinator. Je eerste college van de reeks gaat er een studentcoach mee voor feedback en ondersteuning.

Afronden MDT

Deel leuke tips of berichten in onze OGJG-groep om senioren te inspireren. Reflecteer op je ervaring en deel je inzichten. Wil je anderen enthousiasmeren voor OGJG? Voer een wervingsactie uit.

Doorgaan na MDT?

Ga aan de slag als coach en/of blijf actief als studentdocent.

Hoe ervaren jonge vrijwilligers de impact van het geven van seniorencolleges op zowel persoonlijk als professioneel vlak?

Wat onze vrijwilligers zeggen

Aanmelden als studentdocent

Veelgestelde vragen

Moet je een specifieke studie doen om je aan te kunnen melden?

Nee, zeker niet! Onze doelgroep heeft een brede interesse, dus elke studie is welkom. Wel is het belangrijk om bij de keuze van je onderwerp de doelgroep in gedachte te houden. Tijdens de kennismaking bespreken wij je onderwerp en tijdens de training leer je om je colleges aan te passen aan de doelgroep.

Ik ben al afgestudeerd, kan ik me nog aanmelden?

Jazeker, studenten kunnen na hun afstuderen bij ons aan de slag als vrijwilliger. We zien dat veel studenten het leuk vinden om na hun afstuderen bij ons ervaring op te doen. Ook als young professional of PhD’er ben je dus welkom bij ons!

Ik ben op latere leeftijd (weer) gaan studeren, kan ik alsnog bij jullie colleges geven?

Ook op latere leeftijd kan je bij ons aan de slag als vrijwilliger. Zo kan je colleges geven, coach worden of op een andere manier een bijdrage leveren. Graag kijken wij samen met jou wat past. Neem daarom contact met ons op via ons contactformulier.

Ik heb weinig ervaring met presenteren, is dit een probleem?

Nee, dit is geen probleem. Nadat je je hebt aangemeld krijg je een kennismaking, training en verdere begeleiding van ons team. Op die manier ben je goed voorbereid wanneer je aan jouw collegereeks begint. Tijdens onze kennismaking inventariseren we jouw ervaring met presenteren en passen we onze begeleiding hierop aan. Wanneer je zover bent om jouw eerste college te geven, zal een ervaren vrijwilliger met je meegaan om je te coachen en krijg je feedback. Kortom, het maakt ons niet uit hoeveel ervaring je hebt met presenteren, als je er maar plezier aan beleeft!

 

Ik heb weinig ervaring met het aangaan van contact met senioren, is dit een probleem?

Nee, veel studenten die zich aanmelden hebben weinig ervaring met senioren. Onze missie is juist om het contact tussen jong en oud te stimuleren. Tijdens onze training ontvang je meer informatie over de doelgroep, zodat je goed voorbereid het eerste college ingaat. En wie weet verlies je, net als wij, jouw hart aan deze bijzondere doelgroep.

 

Ik heb weinig ervaring met het aanspreken van mensen met dementie, is dit een probleem?

Nee, dit is geen probleem. Tijdens de training ontvang je meer informatie over communiceren met mensen met een lichte vorm dementie en hoe je hier het beste mee om kunt gaan. Ook organiseren we regelmatig themabijeenkomsten waarbij dit soort onderwerpen aan bod komen.