Maak een leven lang leren mogelijk voor alle senioren
Deel kennis en verbindt door in gesprek te gaan
Leer college geven door middel van persoonlijke coaching

Onze vrijwilligers

Lees hieronder hun ervaringen

‘Ik ben elke keer opnieuw verbaasd over hoe leuk ik het vind om de colleges te geven. Toen ik net begon bij OGJG was ik soms bang dat ik misschien het uur niet zou kunnen vullen, maar ondertussen weet ik dat ik me eerder om het tegenovergestelde probleem zorgen moet maken; de tijd vliegt altijd voorbij! En ondanks dat ik jarenlang ongeveer dezelfde reeks heb gegeven word ik eigenlijk elke keer wel met nieuwe vragen geconfronteerd, die mijn perspectief ook weer verbreden.’

Melle, Studentdocent Geschiedenis

De interactie met de senioren is voor mij het meest waardevolle aan deze ervaring. De deelnemers hebben veel levenservaring waardoor er leuke en leerzame gesprekken ontstaan. Alleen dat is al een reden om te starten als vrijwilliger!’

Lynn Peters, Student psychobiologie

‘Ik ervaar veel vreugde tijdens mijn vrijwilligerswerk. Niets motiveert mij meer dan de kritische vragen die de senioren stellen en hun blije gezichten en complimenten aan het einde van het college. Altijd kom ik met een brede glimlach thuis en hoop ik zo snel mogelijk weer zo’n college te geven voor een geïnteresseerd publiek.’

Wouter van der Hoff, Student geschiedenis

Hoe verloopt een aanmelding?

  1. Kennismaken

Je maakt online kennis met onze coördinator en organisatie. We vertellen je alles over onze Stichting en wat je kan verwachten. Daarnaast zijn we heel erg benieuwd naar jou!

2. Training

Je doorloopt onze digitale leeromgeving en gaat aan de slag met je eerste college.  Daarna volg je de training bij ons op locatie in Amsterdam. Tijdens de training krijg je persoonlijke feedback en bereiden we je goed voor. Zodat jij straks zelfverzekerd en met veel plezier je colleges kan geven. Ook ontmoet je mede-studentdocenten. 

3. College geven

Het is zover, je eerste collegereeks! Deze geef je op een locatie bij jou in de buurt. Onze regiocoördinator heeft je gekoppeld aan een locatie en tijdens het eerste college is er altijd een coach mee. Na het vierde college sluit je je eerste reeks af. Hierna ga je dezelfde reeks nog op een andere locatie geven én geef je ook een aantal online colleges. Zo ben je straks van alle markten thuis.

MDT-traject

Bij OGJG deel je neem aan het maatschappelijke Diensttijd traject (MDT) van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Dit landelijke programma van de overheid stimuleert jongeren om vrijwilligerswerk te doen. Daarnaast biedt het jou de kans om jouw talenten en idealen te ontwikkelen en ontvang je bij voltooiing een certificaat Start nu jouw MDT-traject door je aan te melden als vrijwilliger!

1 online Kennismaking

Tijdens deze kennismaking krijg je meer informatie over OGJG, bijvoorbeeld over welke doelgroepen en locaties je kan verwachten. Ook is er ruimte voor vragen.

2 voorbereiding training

Je doorloopt de voorbereiding in onze digitale leeromgeving en begint met het maken van je eerste college, van je uiteindelijke vierdelige collegereeks.

3 de training

De training is in Amsterdam. We bespreken je eerste college en voorzien je van tips en tricks. Ook leer je presentatieskills die je bij onze doelgroepen toe kunt passen.

4 het maken van je reeks

Je gaat zelfstandig verder met het ontwikkelen van je collegereeks. Je reeks bestaat uit 4 colleges van 60 minuten. Op onze drive staan voorbeelden en een vast format die je helpen bij het maken van je colleges

Online bijeenkomst

een maand na de training komen we digitaal samen om de voortgang en beschikbaarheid te bespreken

5 college geven op locatie

Met onze regiocoördinator plan je een collegereeks in op een locatie bij jou in de buurt. Bij je eerste college gaat er altijd een studentcoach mee, om je te ondersteunen en te voorzien van feedback. Je geeft gedurende 4 weken wekelijks een college van 60 minuten.

6 College geven op locatie

Je eerste collegereeks was een succes. Met onze regiocoördinator plan je een tweede keer jouw collegereeks in op een locatie bij jou in buurt.

7 online college geven

Nu is het tijd om je presentatieskills te oefenen op het beeldscherm. Je gaat een verkorte versie maken van je collegereeks en geeft deze aan onze online senioren. Ook hier is een coach aanwezig.

8 Kies zelf hoe je je MDT-reis wil afronden

Dit kan eigen invulling zijn of een door ons gekozen opdracht zoals het schrijven van een reflectie

Veelgestelde vragen

Onderwerp 1: vereisten

Moet je een specifieke studie doen om je aan te kunnen melden?

Nee, zeker niet! Onze doelgroep heeft een brede interesse, dus elke studie is welkom. Wel is het belangrijk om bij de keuze van je onderwerp de doelgroep in gedachte te houden. Tijdens de kennismaking bespreken we je onderwerp en tijdens de training leer je om je colleges aan te passen aan de doelgroep.

Ik ben al afgestudeerd, kan ik me nog aanmelden?

Jazeker, studenten kunnen na hun afstuderen bij ons aan de slag als vrijwilliger. We zien dat veel studenten het leuk vinden om na hun afstuderen bij ons ervaring op te doen. Ook als young professional of PhD’er ben je dus welkom bij ons!

Ik ben op latere leeftijd (weer) gaan studeren, kan ik alsnog bij jullie colleges geven?

Jazeker, ook op latere leeftijd kan je bij ons aan de slag als vrijwilliger. Zo kan je colleges geven, coach worden of op een andere manier een bijdrage leveren. Graag kijken we samen met jou wat past. Neem daarom contact met ons op via ons contactformulier.

Onderwerp 2: ervaring

Ik heb weinig ervaring met presenteren, is dit een probleem?

Nee, dit is geen probleem. Nadat je je hebt aangemeld krijg je een kennismaking, training en verdere begeleiding van ons team. Op die manier ben je goed voorbereid wanneer je aan jouw collegereeks begint. Tijdens onze kennismaking inventariseren we jouw ervaring met presenteren en passen we onze begeleiding hierop aan. Wanneer je zover bent om jouw eerste college te geven, zal een ervaren vrijwilliger met je meegaan om je te coachen en krijg je feedback. Kortom, het maakt ons niet uit hoeveel ervaring je hebt met presenteren, als je er maar plezier aan beleeft!

Ik heb weinig ervaring met senioren, is dit een probleem?

Nee, veel studenten die zich aanmelden hebben weinig ervaring met senioren. Onze missie is juist om het contact tussen jong en oud te stimuleren. Tijdens onze training ontvang je meer informatie over de doelgroep, zodat je goed voorbereid het eerste college ingaat. En wie weet verlies je, net als wij, jouw hart aan deze bijzondere doelgroep.

Ik heb weinig ervaring met mensen met dementie, is dit een probleem?

Nee, dit is geen probleem. Tijdens de training ontvang je meer informatie over communiceren met mensen met dementie en hoe je hier het beste mee om kunt gaan. Ook organiseren we regelmatig themabijeenkomsten waarbij dit soort onderwerpen aan bod komen.

Onderwerp 3: MDT

Hoeveel tijd kost het totale traject?

Het MDT-traject kost 80 uur verspreid over een halfjaar. Deze uren kan je zelf goed indelen en gedeeltes kunnen ook vanuit huis zoals het voorbereiden van je collegereeks.

Ontvang ik een vergoeding

Ja, voor 80 uur MDT ontvang je 100 euro. Daarna kan je nog aan de slag blijven als vrijwilliger en ontvang je ook een vergoeding. Reiskosten en printkosten kun je altijd declareren bij ons.