St. Oud Geleerd Jong Gedaan

HomeBlogStudentdocent van de maand april: Katja

Studentdocent van de maand april: Katja

Elke maand zet OGJG een studentdocent in het zonnetje. In april draagt studentdocent Katja de eervolle titel ‘Studentdocent van de maand’! Afgelopen maand gaf Katja haar 9de reeks over Nederlandse literatuurgeschiedenis. Ze deelt deze passie met veel deelnemers en neemt hen mee in de achtergrond van teksten. “Het is natuurlijk niet mogelijk om in vier uur tijd alles over duizend jaar literatuurgeschiedenis te vertellen, maar ik hoop de ouderen in ieder geval te prikkelen om nieuwe (oude) teksten te ontdekken en te gaan lezen.” Je kan wel zeggen dat de senioren fan zijn van Katja en haar colleges. Zo ontvangt ze van de deelnemers boekentips, interessante verhalen en zelfgeschreven gedichten. We vroegen Katja naar haar ervaringen als studentdocent en wat dit haar tot nu toe heeft gebracht.

Hoe lang ben je al vrijwilliger bij OGJG?
In 2020 ben ik begonnen als vrijwilliger bij OGJG. Omdat ik midden in de coronaperiode begon, was het ineens niet meer mogelijk om fysieke colleges te geven. Deze periode was ook voor OGJG een mooi startschot om met online colleges te starten. Inmiddels heb ik mijn 9de fysieke collegereeks gegeven en ik verwacht dat er nog zeker een aantal zullen volgen.

Waarom ben jij gestart als studentdocent bij OGJG?
Toen ik op zoek ging naar vrijwilligerswerk, sprak OGJG mij het meest aan vanwege het contact met een andere generatie. Er is veel interactie met de deelnemers en je maakt kennis met wisselende groepen senioren. Dit voelde direct als een goede tijdsbesteding waar je tegelijk ook een hoop voor terugkrijgt. Zo ontvang je een training van de vrijwilligerscoördinator waarin je meer over de doelgroep leert. En door het spreken voor groepen vergroot je je zelfvertrouwen. Daarnaast maak je impact en lever je een bijdrage aan het welzijn van de senioren.

Waar geef je seniorencolleges over en waarom?
Als student in Nederlandse taal en cultuur geef ik colleges over Nederlandse literatuurgeschiedenis. Ik heb voor mijn studie een andere specialisatie gekozen, maar ik lees heel graag en die interesse deel ik vaak wel met de deelnemers van OGJG. Door mijn colleges over literatuur te geven, hoop ik zo mijn enthousiasme over te brengen aan de senioren. Bovendien is het een heel toegankelijk onderwerp: veel mensen lezen graag en blijken ook wat over de achtergrond van teksten te willen weten.

In mijn collegereeks behandel ik vier tijdvakken met aandacht voor verschillende verhalen en hun historische context. Zo vertel ik bijvoorbeeld over de wat minder bekende Bataafse Republiek en wat voor schotschriften er in deze periode geschreven werden. Ook laat ik wat voordrachten van gedichten en liedjes horen. Het is natuurlijk niet mogelijk om in vier uur tijd alles over duizend jaar literatuurgeschiedenis te vertellen, maar ik hoop de ouderen in ieder geval te prikkelen om nieuwe (oude) teksten te ontdekken en te gaan lezen.

Heb je weleens iets bijzonders meegemaakt tijdens het geven van je eigen collegereeks?
Na afloop van bijna alle colleges kwamen deelnemers naar me toe met interessante boekentips en verhalen. Hier heb ik veel plezier aan beleefd. Zo tipte een van de deelnemers mij een band die liedjes schrijft in het Oudnederlands. Een andere deelnemer gaf mij een paar zelfgeschreven humoristische gedichten mee, waar ik me ontzettend vereerd door voelde.

Wat hoop je senioren mee te geven met jouw colleges?
Ik hoop ouderen allereerst een fijne dag te bezorgen door met ze in gesprek te gaan en kennis uit te wisselen. Het is fijn als we van elkaar wat kunnen opsteken en erachter komen of we sommige literaire werken op dezelfde manier beleven. Daarnaast hoop ik deelnemers te laten zien dat soms eeuwenoude teksten nog de moeite waard zijn om te lezen en best toegankelijk gemaakt kunnen worden. Ook probeer ik aan de hand van de literatuur een wat genuanceerder beeld van het verleden te laten zien, waarin bijvoorbeeld de middeleeuwen niet afgeschilderd worden als een periode van stilstand.

Wat heeft vrijwilligerswerk doen voor OGJG jou inmiddels gebracht?
Ik heb dankzij het vrijwilligerswerk voor OGJG veel interessante mensen ontmoet en bibliotheken gezien waar ik eerder nooit was geweest. Het leuke van werken met ouderen is dat zij al een hoop hebben meegemaakt. Ze inspireren mij om zaken op een andere manier te bekijken. Verder ben ik veel zekerder geworden over mijn presentatievaardigheden. Ik heb nauwelijks zenuwen voorafgaand aan het geven van een college, maar ik ben wel wat losser en meer ontspannen geworden. Het presenteren gaat mij dan ook steeds beter af en dit gaat in de toekomst altijd van pas komen.

Waarom zouden andere studenten zich ook moeten aansluiten bij OGJG?
Je komt in aanraking met een leeftijdsgroep die je misschien niet zo snel zelf zou ontmoeten, maar waar je ontzettend leuk contact mee kunt hebben. Je wordt uitgedaagd om je kennis om te zetten naar een toegankelijk en helder verhaal. Zo ontdek je wat je al weet en belangrijk vindt, en waar je nog meer over wilt leren.

Zorg samen met ons voor een leven lang leren

Hello!

DoGood theme is especially made for charities & fundraising. Making the WP world a better place!

Our info
Follow us