Studentdocent van de maand augustus: Fabio
Elke maand zet OGJG een studentdocent in het zonnetje. In augustus draagt studentdocent Fabio de eervolle titel ‘Studentdocent van de Maand’! Fabio begon in juni 2023 bij ons als studentdocent natuurkunde. Een perfecte match met OGJG, vinden wij. Fabio’s colleges gaan over zwaartekracht. Om precies te begrijpen wat zwaartekracht nou is en hoe dit werkt, hebben we complexe, maar ook erg mooie natuurkunde nodig. Deze legt hij graag op een toegankelijke manier aan de senioren uit. We vroegen Fabio naar zijn ervaringen als studentdocent en wat dit hem tot nu toe heeft opgeleverd.
“Colleges geven bij Oud Geleerd Jong Gedaan is een hele leuke manier om eens op een andere manier met je vakgebied bezig te zijn.”
Waarom ben je als studentdocent bij OGJG begonnen?
“Ik vond het altijd al leuk om anderen te vertellen over mijn studie, maar had vóór OGJG nog nooit de kans gehad om mijn kennis met ouderen te delen. In juni 2023 begon ik als studentdocent natuurkunde bij OGJG. Ik ben als vrijwilliger gestart omdat het mij heel interessant leek om te weten te komen wat ouderen vinden van de wetenschap waar ik mee bezig ben.”
Waar gaan je seniorencolleges en waarom?
“Mijn collegereeks gaat over zwaartekracht, een onderwerp waar we letterlijk elke dag mee te maken hebben. Het is immers de zwaartekracht die ervoor zorgt dat we met beide benen op de grond blijven staan, hoewel we hier meestal niet veel over nadenken. Vandaar dat mijn collegereeks de titel ‘Onzichtbaar, maar Overal’ heeft. Om precies te begrijpen wat zwaartekracht is en hoe dit werkt, hebben we complexe, maar ook erg mooie natuurkunde nodig. Deze leg ik graag op een toegankelijke manier aan de senioren uit.”
Heb je weleens iets bijzonders meegemaakt tijdens het geven van je colleges?
“Tijdens een college vertelde ik hoe men in Europa eeuwenlang dacht dat de aarde in het middelpunt van het heelal stond en dat de zon eromheen draaide, totdat Copernicus in de 16e eeuw voorstelde dat de aarde om de zon draait. Een deelnemer merkte op dat sterrenkundigen in het Midden-Oosten al eerder met deze theorie kwamen, en vroeg waarom deze theorie niet eerder in Europa werd overgenomen. Hier had ik zelf nog nooit over nagedacht, en zo ontstond er een interessante discussie met de deelnemers over de mogelijke redenen waarom dit idee niet aansloeg in Europa. Zo leerde ik ook weer iets van de deelnemers.”
Wat hoop je senioren mee te geven met jouw colleges?
“Naast dat ik natuurlijk kennis van natuurkunde wil overbrengen op het publiek, hoop ik ook te laten zien dat natuurkunde echt mensenwerk is. Het zijn niet alleen droge berekeningen; mensen met verschillende achtergronden dragen met creatieve ideeën bij aan de wetenschap, en er is regelmatig discussie over de juiste interpretatie van wetenschappelijke feiten. Daarom besteed ik tijdens mijn colleges ook aandacht aan de geschiedenis van de theorieën waarover ik vertel en aan degenen die ze bedacht hebben.”
Wat heeft het vrijwilligerswerk bij OGJG jou opgeleverd?
“Tijdens het geven van colleges heb ik veel contact gehad met senioren, zowel zelfstandig wonenden als bewoners van verzorgingstehuizen. Hierdoor kreeg ik perspectieven op natuurkunde en andere zaken die heel anders zijn dan die van mij. Daarnaast heb ik veel geleerd over hoe je ingewikkelde materie op een boeiende manier kunt uitleggen aan een publiek dat niet per se voorkennis heeft.”
Waarom zou het voor andere studenten ook waardevol zijn om vrijwilliger te worden bij OGJG?
“Colleges geven bij OGJG is een hele leuke manier om eens op een andere manier met je vakgebied bezig te zijn. Je praat erover met mensen die er misschien heel anders naar kijken en je leert zelf ook veel door de stof uit te leggen aan mensen buiten je studie. Daarnaast geef je de senioren aan wie je college geeft een leuke dag door ze iets interessants te leren en gesprekken met ze te voeren. Dat is heel mooi om te zien.”