Ambassadeurs

Maak kennis met onze zeer betrokken ambassadeurs. Ze erkennen allen vanuit hun vakgebied en/of persoonlijke interesse het belang van een leven lang leren en steunen Stichting Oud Geleerd Jong Gedaan (OGJG) met hun inzet. We zijn zeer trots op onze ambassadeurs!

Prof. Dr. Erik Scherder

erik scherder

Naast sociale prikkels willen je hersenen uitdaging, nieuwe dingen leren! Ook als je ouder wordt!

Hoogleraar Klinische Neuropsychologie Vrije Universiteit

Wat Erik zou zeggen tegen ouderen die twijfelen of ze een collegereeks zullen volgen? ‘Doe het, doe het, doe het! Juist als je denkt ‘ik heb eigenlijk niet veel zin’. Op het moment dat je dan een college gaat volgen, krijgen je hersenen een beloning in de vorm van prikkels.

Dat maakt het initiatief van OGJG zo sterk. Het wordt ouderen aangereikt, maar ze moeten er zelf iets voor doen.

En dan hebben we het niet eens over de voordelen op sociaal vlak. Interacteren met anderen om te voorkomen dat je in een sociaal isolement belandt, blijkt uit vele studies van groot belang.

Op hun beurt leren de studenten onderwijs te geven en onderwerpen goed uit te leggen zodat deze, ook voor niet-ingewijden, begrijpelijk zijn.’

Prof. Dr. Geert ten Dam

geert ten dam

OGJG verrijkt niet alleen ouderen, maar ook de studenten zelf. Immers: ‘wie onderwijst die leert’.

Voorzitter College van Bestuur Universiteit van Amsterdam

‘Onze grootste gift aan de samenleving is het opleiden van studenten, met hoogwaardige kennis én met maatschappelijke bevlogenheid.

Ik ben er heel trots op dat Enny en Ilse alumni van onze universiteit zijn. Hun initiatief inspireert ons allemaal. Het verrijkt niet alleen ouderen, maar ook de studenten zelf. Immers: ‘wie onderwijst die leert’.

OGJG heeft niet voor niets in 2018 de Publieksprijs gewonnen van de Amsterdamse Universiteits-Vereniging. Ik vind het eervol hier een steentje aan te mogen bijdragen.’

Prof. Dr. Philip Scheltens

Philip Scheltens

Ouderen zijn zeldzaam leergierig. Het onderwijs van OGJG is een prachtige oplossing.

Directeur Alzheimercentrum Amsterdam

‘Mijn vrouw kwam lyrisch thuis na haar Rotary Club. Een jong ondernemersduo vertelde dat ze Stichting Oud Geleerd Jong Gedaan waren gestart. Daar wilde ik meer over weten.

Op mijn beurt heb ik Enny en Ilse uitgenodigd om te komen spreken bij mijn Rotary Club. We raakten niet uitgepraat. Sindsdien ben ik ambassadeur.

Nederland vergrijst; het aantal ouderen neemt de komende jaren sterk toe. Daarmee stijgt ook het aantal ouderen dat zo lang mogelijk gezond wil blijven.

Vaak zien we dat mensen heel actief zijn tot ze stoppen met werken en in een gat vallen. Een gat waarin ze willen blijven leren, veel vrije tijd hebben en aansluiting zoeken bij anderen.

Het onderwijs van OGJG is een prachtige oplossing. Ouderen zijn zeldzaam leergierig. De beste en moeilijkste vragen krijg ik van leken. Van mensen die aandachtig luisteren.’

Auteur Wies Verbeek

ton nijenhuis

Verbinding tussen jong en oud is zo ontzettend belangrijk, we hebben elkaar nodig.

Oprichter BLOW.nl en auteur van het boek ’n Beetje Leuk Ouder Worden. 

Vraag eens aan geestelijk fitte 80-plussers wat het geheim is van hun vitaliteit. Grote kans dat ze zullen zeggen: ‘nieuwsgierig blijven, openstaan voor nieuwe dingen, blijven leren.’ Je blijft jong door te blijven groeien en veranderen. Daarom vind ik het initiatief van OGJG ook zo goed. Het is niet alleen leuk, maar ook slim om op hoge leeftijd colleges te volgen. En voor de
studenten is het net zo goed heel leerzaam. Toen ik studeerde leerde je niet om voor groepen te spreken of te doceren. Het twee-vliegen-in-één-klap idee vind ik fantastisch.
Op mijn eigen platform BLOW (wat staat voor ’n Beetje Leuk Ouder Worden) blog en schrijf ik over onderwerpen die met leuk en gezond ouder worden te maken hebben. Toen ik over OGJG hoorde, raakte ik meteen enthousiast. Wat een briljant concept! Ik ben er trots op dat ik als ambassadeur kan helpen om OGJG meer onder de aandacht te brengen in de media.

BLOW.nl

 

Auteur en hoofdredacteur Helene van Santen

Philip Scheltens

Ik geloof niet in leeftijdsgrenzen. Je bent nooit te jong of te oud om iets te doen of te kunnen.

Hoofdredacteur Margriet en auteur van ‘De tijd van je leven: energiek en stijlvol leven na je 50ste’.

‘Het is mijn missie om de beeldvorming die we in onze maatschappij hebben over ouder worden en oud(er) zijn te veranderen. Ik geloof niet in leeftijdsgrenzen. Je bent nooit te jong of te oud om iets te doen of te kunnen. Vanuit die missie vind ik een perfecte aansluiting bij Stichting Oud Geleerd Jong Gedaan. Ik ben dan ook trots dat ik me vanaf nu ambassadeur mag noemen en kan helpen om de stichting nog beter onder de aandacht te brengen in de mediawereld.’