St. Oud Geleerd Jong Gedaan

HomeBlogDe verborgen schatten van de naakte molrat: het geheim van eeuwige jeugd?

De verborgen schatten van de naakte molrat: het geheim van eeuwige jeugd?

Stel je een klein, kaal knaagdier voor dat leeft in de uitgestrekte, woestijnachtige streken van Oost-Afrika. Hoewel het niet moeders mooiste is, is de naakte molrat een heuse bijzonderheid in de dierenwereld. Dit opmerkelijke diertje bezit namelijk een reeks ongeëvenaarde eigenschappen waardoor het kan overleven in zelfs de meest uitdagende omstandigheden.

Lang leven: 35 jaar zonder rimpels

De naakte molrat, te vergelijken met een muis in termen van soort, behoort tot de langstlevende zoogdieren ter wereld. Terwijl een muis een gemiddelde levensverwachting van 2 jaar heeft, kan de naakte molrat in gevangenschap maar liefst 35 jaar oud worden. Het geheim achter hun langdurige leven is nog niet helemaal bekend, maar het lijkt te worden toegeschreven aan een samenspel van factoren: hun lage lichaamstemperatuur, trage stofwisseling en indrukwekkende weerstand tegen de ontwikkeling van tumoren.

Kankervrij: de naakte molrat is een uitzondering

Ongelooflijk genoeg zijn naakte molratten nagenoeg immuun voor kanker. Ze worden zelden getroffen door deze ziekte, zelfs als ze worden blootgesteld aan kankerverwekkende stoffen. Hun hoge weerstand tegen celstress, minimale ontstekingsreacties en overvloed aan antioxidanten spelen hierbij een cruciale rol.

Zuurstoftolerantie: 18 minuten ademloos

De naakte molrat kan tot wel 18 minuten zonder zuurstof overleven en dit alles dankzij zijn lage lichaamstemperatuur, langzame stofwisseling en vermogen om glucose te verbranden zonder zuurstof. Dit is letterlijk adembenemend!

Bestand tegen infecties: de naakte molrat als immuun wonder

Bacteriën, virussen en parasieten maken weinig kans tegen de naakte molrat, vanwege zijn uitzonderlijk sterke immuunsysteem. Gewapend met talloze antilichamen, minimaliseert hij ontstekingen en doodt hij bacteriën zelfs met zijn urine. Hierdoor houdt de naakte molrat infecties buiten de deur.

Levenslange vruchtbaarheid

Naast dit alles zijn naakte molratten ook buitengewoon vruchtbaar. Zelfs als ze de respectabele leeftijd van 30 jaar bereiken, kunnen ze nog steeds jongen ter wereld brengen. Het lijkt erop dat hun trage stofwisseling, waardoor ze minder energie verbruiken en minder snel verouderen, hand in hand gaat met hun voortdurende vruchtbaarheid. Bovendien beschermt hun krachtige immuunsysteem hen tegen ziekten die de vruchtbaarheid bij andere soorten kunnen aantasten.

Verbluffende eigenschappen: kunnen wij mensen de superkrachten van de naakte molrat inzetten?

Naakte molratten zijn zonder twijfel fascinerende wezens, met een reeks opvallende eigenschappen. Deze buitengewone kenmerken maken hen tot waardevolle onderzoeksobjecten voor menselijke ziekten. Wetenschappers hopen dat onderzoek naar de naakte molrat kan leiden tot nieuwe doorbraken in de behandeling van kanker, onvruchtbaarheid, veroudering en infectieziekten.

—–

Literatuur

  • https://www.nationalgeographic.nl/dieren/a44961458/naakte-molrat
  • https://natuurwijzer.naturalis.nl/leerobjecten/lang-leve-de-naakte-molrat
  • https://www.wildlands.nl/dieren/naakte-molrat
  • https://scientias.nl/eeuwig-leven-dankzij-de-naakte-molrat/
  • https://scientias.nl/zelfs-bejaarde-naakte-molratten-kunnen-nog-jongen-baren-en-wetenschappers-kunnen-dat-nu-verklaren/

Zorg samen met ons voor een leven lang leren

Hello!

DoGood theme is especially made for charities & fundraising. Making the WP world a better place!

Our info
Follow us