St. Oud Geleerd Jong Gedaan

HomeStudent van de MaandStudentdocent van de maand september: Melle

Studentdocent van de maand september: Melle

Elke maand zet OGJG een studentdocent in het zonnetje. In september draagt studentdocent Melle de eervolle titel ‘Studentdocent van de maand’! Melle is al meer dan vier jaar actief als vrijwilliger bij OGJG en is als studentdocent in actie te bewonderen op de nieuwe website. We vragen hem naar zijn ervaringen als vrijwilliger en mooie herinneringen bij het geven van zijn seniorencolleges.

Hoe ben je bij OGJG terechtgekomen en waarom besloot je hier vrijwilliger te worden?
Toen ik begon met studeren wilde ik graag wat vrijwilligerswerk doen om mijn horizon een beetje te verbreden. Het initiatief van OGJG sprak mij meteen aan. Ik hou van verhalen vertellen en het leek mij erg leuk om mijn verhaal te doen voor een groep waarmee ik normaal gesproken niet zoveel in aanraking kom. Na een leuk gesprek met Enny ben ik studentdocent geworden en dat ben ik nog steeds.

Over welk onderwerp geef je seniorencolleges en waarom?
Ik heb een aantal jaar colleges gegeven over de Oude Romeinen en sinds dit jaar geef ik (om zelf ook wat afwisseling te hebben) een reeks over Klassieke mythologie. Ik was op de middelbare school al gefascineerd door de Klassieke Oudheid en het onderwerp sloot ook mooi aan op mijn studie geschiedenis. Hoewel ik nu een andere studierichting volg, is Klassieke geschiedenis nog steeds een hobby van me. Ik vind het altijd leuk om mensen door middel van mijn colleges kennis te laten maken met een beschaving die zo anders was, maar stiekem misschien toch ook wel meer op die van ons lijkt dan je zou verwachten.

Wat is een bijzondere herinnering die je is bijgebleven van het geven van seniorencolleges?
Na afloop van een collegereeks kwam een deelnemer naar mij toe die altijd achterin zat, vaak met zijn ogen dicht. Hij had nog nooit iets gezegd tijdens de colleges en ik dacht eigenlijk dat hij meestal in slaap viel. Maar nadat het laatste college was afgelopen bedankte hij mij voor de boeiende colleges en had hij allerlei inhoudelijke vragen over de laatste vier weken. Zo blijkt maar weer dat interesse zich op vele manieren kan uiten!

Onlangs heb je een speciaal seniorencollege gegeven waarbij beeldmateriaal voor op de nieuwe website van OGJG gemaakt werd. Hoe vind je het om ‘het gezicht van de studentdocent’ te worden en hoe was het om dit speciale college te geven?
Ik vond het een hele eer om gevraagd te worden voor de fotoshoot! Het college zelf was erg leuk om te geven. Er kwamen zoveel goede vragen uit het publiek dat ik op een gegeven moment zelfs even vergeten was dat er een fotografe aanwezig was!

Wat heeft vrijwilligerswerk doen bij OGJG jou tot nu toe gebracht?
Ik ben elke keer opnieuw verrast door hoe leuk ik het vind om de colleges te geven. Toen ik net begon bij OGJG was ik soms bang dat ik misschien het uur niet zou kunnen vullen, maar ondertussen weet ik dat ik me eerder om het tegenovergestelde probleem zorgen moet maken; de tijd vliegt altijd voorbij! En ondanks dat ik jarenlang ongeveer dezelfde reeks heb gegeven worden er eigenlijk elke keer wel nieuwe vragen gesteld, die mijn perspectief ook weer verbreden.

Inmiddels heb je al meer dan vier jaar ervaring als studentdocent! Wat zou je andere studentdocenten willen meegeven over het vrijwilligerswerk?
Ga vooral het gesprek aan met de deelnemers! Ik ben van nature iemand die zijn colleges vrij klassiek inricht, in de zin dat ik veel aan het woord ben en echt probeer om de deelnemers een stukje academische kennis bij te brengen, maar door de jaren heen heb ik gemerkt dat het de interacties zijn die je echt bijblijven. Zowel voor jou als voor de deelnemers is het college veel leuker en leerzamer als je veel aanspoort tot interactie. En een bijkomend voordeel is dat je op die manier goed kan peilen of je college een beetje aanslaat. Ik probeer zelf (als ik tijd heb) na de eerste week mijn reeks een beetje aan te passen op basis van de achtergrondkennis en interesses van de deelnemers. Op die manier maak je het zo boeiend mogelijk voor de deelnemers en is het elke keer toch ook weer een beetje nieuw voor jou.

Dankjewel Melle, voor het delen van je ervaringen en tips en voor alles wat je voor OGJG doet! Op naar nog veel interessante seniorencolleges en waardevolle gesprekken.

Ook studentdocent worden? Meld je aan via het contactformulier op onze website!

Zorg samen met ons voor een leven lang leren

Hello!

DoGood theme is especially made for charities & fundraising. Making the WP world a better place!

Our info
Follow us