St. Oud Geleerd Jong Gedaan

HomeBlogStudentdocent van de maand oktober: Floris

Studentdocent van de maand oktober: Floris

Elke maand zet OGJG een studentdocent in het zonnetje! Waarom? Omdat OGJG niet kan bestaan zonder haar geweldige vrijwilligers, die met veel passie colleges geven over hun vakgebied. Deze maand in de spotlight: studentdocent Floris!

Hoi Floris! Hoe heb jij OGJG gevonden?
Ik zat in het bestuur van mijn studentenvereniging en we kregen de vraag van Stichting Oud Geleerd Jong Gedaan of er een oproep voor studentdocenten in onze wekelijkse mail naar leden kon. Toen ik de oproep las, dacht ik: “Oh, dat vind ik zelf wel heel leuk”, en heb ik mij meteen aangemeld.

Wat toevallig! Over welk onderwerp gaat jouw collegereeks en waarom?
Mijn collegereeks gaat over China en daarbij wil ik de veelzijdigheid van het land laten zien. Ik heb het tijdens mijn colleges over de taal, de geschiedenis, de filosofie, de religie, de politiek en de economie. Daarnaast heb ik het ook over dingen die erg leven bij het publiek, zoals de spanningen tussen Taiwan en China, maar ook over onbekende dingen zoals het Confucianisme of simpelweg het dagelijks leven van iemand in China. Ik zou een hele collegereeks kunnen geven over China en de geopolitiek, daar ligt immers de grootste interesse. Toch vind ik het fijn om een balans te houden, om ook te kijken naar wie in China wonen, hoe ze leven, waar ze vandaan komen en waarin ze geloven.

Je weet ook veel over het Mandarijn. Kun je ons iets vertellen over hoe je je kennis van deze taal inzet tijdens je colleges?
Ik heb de afgelopen jaren weinig Mandarijn gesproken, dus het is een beetje houterig, maar ik ben er nog steeds weg van! In mijn eerste college ga ik in op de taal, en dan vooral de tonen, karakters en elementen van Chinese talen die mijlen ver afliggen van onze ideeën over taal en schrift. Ik zie dan ook veel sceptische blikken als ik uitleg hoe een karakter in elkaar zit. Senioren mompelen dan regelmatig dat het dan wel onmogelijk moet zijn om zo’n taal te leren, maar dat is het mooie aan taal: voor een kind is het kinderspel. Helaas weet ik uit ervaring dat dat niet geldt voor een volwassene. Maar goed, voor een gemiddelde Chinees is het Nederlands met al haar vervoegingen en werkwoordstijden dan weer onbegrijpelijk.

Heb je ook weleens iets bijzonders meegemaakt tijdens het geven van jouw colleges?
Een mevrouw heeft me eens haar kalligrafie spullen gegeven, omdat ze het zelf niet meer gebruikte. Dat vond ik echt heel lief. In de categorie “ietwat raar maar ook vleiend” waren er ook enkele senioren die mijn naam hadden gegoogled en erachter kwamen dat ik ook muziek maak. Daar kreeg ik toen ook complimenten over. Iemand vroeg me zelfs of ik misschien daar piano wilde spelen.

Wat lief! Wat heeft vrijwilligerswerk doen bij OGJG jou gebracht?
Mijn presentatievaardigheden zijn duidelijk vooruit gegaan; ik ben nu meer gewend om moeilijke thema’s helder uit te leggen. Daarnaast vind ik het super interessant om te leren over hoe mensen in Nederland kijken naar het China vandaag de dag. Wat zijn de meningen, de ervaringen, de stereotiepen? Tenslotte is de dankbaarheid en het enthousiasme van de deelnemers iets wat ik erg waardeer en waarom ik altijd zin heb om weer les te geven.

Dank je wel Floris, voor alles wat je voor OGJG doet! Op naar nog veel mooie seniorencolleges over China en zijn veelzijdigheid.

Ook studentdocent worden? Meld je hier aan!

Zorg samen met ons voor een leven lang leren

Hello!

DoGood theme is especially made for charities & fundraising. Making the WP world a better place!

Our info
Follow us