St. Oud Geleerd Jong Gedaan

HomeBlogStudentdocent van de maand november: Youri

Studentdocent van de maand november: Youri

Elke maand zet OGJG een studentdocent in het zonnetje! Waarom? Omdat OGJG niet kan bestaan zonder haar geweldige vrijwilligers, die met veel passie colleges geven over hun vakgebied. Deze maand in de spotlight: studentdocent Youri!

Hoi Youri! Waarom heb jij je aangemeld bij OGJG?
Via mijn collega Julian hoorde ik over de organisatie. Hij was erg enthousiast over het concept en het geven van colleges aan senioren. Mede door zijn positieve verhalen en omdat ik volledig achter de missie van OGJG sta, heb ik me aangemeld. Daarnaast heb ik een heel goede band met mijn oma, met wie ik vaak interessante discussies en gesprekken heb over het verleden en het heden. We leren altijd veel van elkaar. Maar behalve met mijn oma en een incidenteel gesprekje in de trein heb ik weinig contact met senioren. Daarom leek dit mij een uitgelezen kans om meer te maken te hebben met deze groep.

Waar geef je seniorencolleges over en waarom?
Momenteel ben ik bezig met mijn eerste driedelige collegereeks over de geschiedenis van Utrecht vanaf de prehistorie tot het heden. Ik geef deze reeks drie keer in drie verschillende bibliotheken in de stad. We vieren dit jaar namelijk dat Utrecht 900 jaar geleden stadsrechten kreeg! Het hele jaar door zijn er allerlei activiteiten rondom dit bijzondere jubileum. Op deze manier probeer ik daar ook mijn steentje aan bij te dragen.

Je bent net gestart. Vond je het spannend om te beginnen?
In het dagelijks leven ben ik geschiedenisleraar, dus voor een groep staan en over het verleden vertellen is mij niet vreemd. Maar een groep senioren is toch een heel ander publiek met andere verwachtingen dan een klas met 14-jarigen. Het spannendste vond ik wel dat ik van tevoren niet wist wat het ‘startniveau’ van de groep was. Zaten er oud-leraren bij of mensen die geschiedenis gestudeerd hebben? Hoe zorg ik dat zij ook aan hun trekken komen als er ook mensen bij zijn die misschien alleen geschiedenis hebben gehad op de basisschool? Het was zoeken naar een goede balans tussen theorie, sprekende voorbeelden en interessante vragen. Maar de reacties van de deelnemers waren erg positief, dus ik denk dat ik die balans wel gevonden heb!

Dat weten wij wel zeker! Wat is je het meest bijgebleven van het geven van je eerste collegereeks?
Het was heel erg leuk om te zien hoe nieuwsgierig de deelnemers waren. Veel mensen maakten aantekeningen en er kwamen ook goede vragen uit de groep. Na afloop van het eerste college hadden we een boeiende discussie over de vergelijking tussen de val van het Romeinse Rijk en onze eigen tijd. Heel anders dan voor een klas staan, maar dit zijn dan natuurlijk ook mensen die niet meer leerplichtig zijn en uit eigen beweging naar de collegereeks komen. Kortom, mijn ervaring was vooral dat het doel van OGJG heel goed past bij de behoeften onder senioren.

Wat hoop je senioren mee te geven met jouw colleges?
Mijn oma haalt vaak Bilderdijk aan: “In het verleden ligt het heden, in het nu wat worden zal”. Dat weten senioren, die het grootste deel van de 20e eeuw hebben meegemaakt, als geen ander. Elke tijd is anders door de samenloop van omstandigheden en technologische middelen die de mens tot zijn beschikking heeft, maar tegelijkertijd denk ik ook dat sommige menselijke eigenschappen onveranderlijk zijn. Nieuwsgierigheid is daar een van. Daarom hoop ik de senioren te laten zien dat er tussen onze tijd en elke andere historische periode niet alleen verschillen zijn, maar ook overeenkomsten. En dat we daarvan ook veel kunnen leren over onszelf en, wie weet, ook over de toekomst.

Dank je wel Youri, voor alles wat je voor OGJG doet! Op naar nog veel mooie seniorencolleges over het heden en verleden. 

Ook studentdocent worden? Meld je hier aan!

Youri tijdens zijn eerste college in Bibliotheek Neude.

 

Zorg samen met ons voor een leven lang leren

Hello!

DoGood theme is especially made for charities & fundraising. Making the WP world a better place!

Our info
Follow us