St. Oud Geleerd Jong Gedaan

HomeBlogPhD-kandidaat Céline vertelt over haar studentdocentschap
celine

PhD-kandidaat Céline vertelt over haar studentdocentschap

De vrijwilligerspool bij Stichting Oud Geleerd Jong Gedaan is enorm divers. Zo geven naast studenten ook PhD-kandidaten colleges aan senioren. Onlangs ging directeur-bestuurder Ilse Nieuwland in gesprek met studentdocent Céline (24) over haar ervaringen met OGJG als PhD-kandidaat.

Twee jaar geleden startte Céline als studentdocent bij OGJG. Ze schreef toen haar masterscriptie en wilde meer dan alleen maar schrijven. “Ik wilde mijn vakkennis verbreden en het leek mij enorm leuk om mijn kennis te delen met een ander publiek dan medestudenten en mijn collega’s.” Dat andere publiek heeft Céline zeker gevonden bij OGJG. De senioren luisteren met veel enthousiasme naar haar collegereeks ‘Slimme computers?’. “Het viel mij direct op hoe dankbaar en actief betrokken de senioren zijn en het geeft mij een goed gevoel dat ik met zoiets simpels zoveel kan bijdragen”, aldus Céline.

Niet alleen de senioren hebben profijt van de collegereeks van Céline. Ook zijzelf haalt er een aantal nuttige lessen uit. Vooral het gebruik van wetenschapscommunicatie kwam goed van pas: “Ik heb geleerd om mijn boodschap nog beter over te brengen aan de doelgroep. Daarnaast weet ik nu beter hoe ik de interactie kan aangaan met mijn toehoorders, hoe ik de stof helder kan uitleggen en hoe ik het beste kan omgaan met uitdagende vragen uit het publiek. Kortom, veel vaardigheden waar ik de rest van mijn carrière baat bij zal hebben.”

Toch is er als PhD-kandidaat ook een struikelblok: tijdsgebrek. “Ik heb als PhD-kandidaat een volle agenda en de collegereeksen zijn niet altijd even makkelijk in te plannen”, vertelt Céline. Onze regiocoördinatoren proberen zoveel mogelijk rekening te houden met de planning van de studentdocenten. Zo ook bij Céline: “Ik vind het prettig dat de regiocoördinatoren flexibel zijn en meedenken bij het inplannen van de colleges. Hun betrokkenheid ervaar ik als plezierig: de feedback na afloop van de colleges, het napraten en het persoonlijke contact.”

Wil jij, net zoals Céline, studentdocent worden bij OGJG? Meld je aan!

Zorg samen met ons voor een leven lang leren

Hello!

DoGood theme is especially made for charities & fundraising. Making the WP world a better place!

Our info
Follow us