St. Oud Geleerd Jong Gedaan

HomeBlogStudentdocent van de maand maart: Merel

Studentdocent van de maand maart: Merel

Elke maand zet OGJG een studentdocent in het zonnetje. In maart draagt studentdocent Merel de eervolle titel ‘Studentdocent van de maand’! Haar reis bij OGJG begon in 2022 als stagiaire, maar de voldoening die ze vond in het overdragen van kennis aan senioren bracht haar naar haar huidige rol als studentdocent. We vroegen Merel naar haar ervaringen als studentdocent en wat dit haar tot nu toe heeft gebracht.

Waarom ben je gestart als studentdocent bij OGJG?
Ik zocht naar een stage waarin ik mijn passie voor kunstgeschiedenis kon combineren met het werken met mensen. Via de website van mijn studie ontdekte ik OGJG. Hoewel ik nog nooit eerder van het concept had gehoord, raakte ik direct enthousiast. Niet alleen sprak de visie van OGJG me enorm aan, maar ook de mogelijkheid om met het geven van colleges mijn presentatie- en communicatievaardigheden te verbeteren. Ik werd overtuigd dat ik, door mijn kennis te delen en contact te maken met senioren, een leven lang leren voor hen kon faciliteren. Het idee dat ik ook maar een klein beetje eenzaamheid kon verminderen bij deze doelgroep, gaf mij het gevoel dat ik een waardevolle bijdrage kon leveren.

Waar geef je seniorencolleges over en waarom?
Mijn colleges gaan over kunstgeschiedenis, variërend van beeldbetekenissen tot Nederlandse moderne kunstenaars en de geheimen van het Rijksmuseum. Onlangs verzorgde ik een bijzonder college met als thema ‘Ontmoeting in de Kunst’ ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van OGJG. Dit speciale college vond plaats op het hoofdkantoor van Woonzorg Nederland, waar ik de eer had om, samen met Erik Scherder, een college te geven aan een select gezelschap.

Heb je ooit iets bijzonders meegemaakt tijdens het geven van je eigen collegereeks?
Twee citaten van deelnemers zijn me bijgebleven, hoewel de context me is ontglipt: ‘Het gezonde verstand blijft zegevieren’ en ‘Het doet mij goed om mee te mogen denken’.

Wat hoop je dat senioren zullen leren of meenemen uit jouw colleges?
In het kader van mijn laatste college over ontmoeting in de kunst, hoop ik senioren in te laten zien dat kunst iets heel laagdrempeligs kan zijn om ontmoetingen te creëren en contacten te leggen. Kunst kan heel leerzaam zijn, maar ook ontroerend en vermakelijk. Kunst is iets om samen van te genieten. Ik hoop met mijn colleges daarom senioren te prikkelen om meer te leren van en over kunst.

Welke voordelen heeft het vrijwilligerswerk voor OGJG jou tot nu toe gebracht?
Het geven van colleges heeft mijn zelfvertrouwen behoorlijk vergroot, vooral het spreken voor een groep gaat me nu gemakkelijker af. Ook ben ik er al doende achter gekomen dat ik graag met mensen werk. Ik hoop deze vaardigheden en kwaliteiten mee te kunnen nemen in mijn toekomstige carrière in de museum- of erfgoedwereld.

Waarom zouden andere studenten zich ook moeten aansluiten bij OGJG?
Vrijwilligerswerk bij OGJG is enorm leerzaam op sociaal gebied. Het stelt je in staat om met een doelgroep om te gaan die anders is dan je wellicht gewend bent. Ook bevordert het je sociale vaardigheden en flexibiliteit – eigenschappen die in alle aspecten van je leven van pas kunnen komen.

Zorg samen met ons voor een leven lang leren

Hello!

DoGood theme is especially made for charities & fundraising. Making the WP world a better place!

Our info
Follow us