St. Oud Geleerd Jong Gedaan

HomeBlogStudentdocent van de maand augustus: Martine

Studentdocent van de maand augustus: Martine

Elke maand zet OGJG een studentdocent in het zonnetje! Waarom? Omdat OGJG niet kan bestaan zonder haar geweldige vrijwilligers, die met veel passie colleges geven over hun vakgebied. Deze maand in de spotlight: studentdocent Martine! 

Hi Martine! Waarom ben jij gestart voor OGJG?
Hoi! Ik zat er al langer over te denken om wat meer met mijn studie Oudheidkunde en Klassieke Talen te doen en dan vooral met het onderwerp van mijn proefschrift: Geheimschriften in de Oudheid. Veel mensen gaven in de afgelopen jaren aan dat ze mijn onderwerp heel interessant vonden en daarom wilden ze er graag meer over wilden weten. Alleen wist ik nog niet goed hoe/via wat voor instanties ik het onderwerp bij een breder publiek kon promoten. Toen kwam mijn moeder OGJG tegen in een tijdschrift. Ik heb contact opgenomen en sprak regiocoördinator Joukje die meteen enthousiast was. Vervolgens heb ik een paar maanden moeten wachten terwijl er gezocht werd naar locaties die mijn colleges wilden volgen. In maart/april hoorde ik dat ik kon beginnen bij maar liefst 5 locaties. Dat was zo leuk om te horen! Ik ben toen meteen aan de slag gegaan om een serie colleges samen te stellen en inmiddels word ik geregeld gevraagd!

Wauw, dat is veel! Wat heeft vrijwilligerswerk doen voor OGJG jou inmiddels gebracht?
Door corona kon ik niet op tijd afstuderen en werd het vinden van een academische baan nog lastiger dan het voor de pandemie al was. Twee jaar geleden ben ik daarom begonnen als medewerker op de corona testlijn om voorlopig maar iets te doen te hebben. Dit was mooi en dankbaar werk, maar heel iets anders dan de academische baan die ik graag wil. Door het werk bij OGJG kan ik mijn passie voor geschiedenis weer delen met mensen en doe ik goede ervaring op in lesgeven. Dat is mooi meegenomen voor de toekomst! En ook leuk om te weten: na 1,5 jaar is het me nu gelukt om een academische baan te vinden. Ik krijg een postdoc (onderzoeksplek) aan de Universiteit van Johannesburg. Ook als ik daar straks heen ga, ben ik voor OGJG in overleg nog beschikbaar voor online colleges, want ik vind het super leuk om te doen!

Je gaat dus naar Zuid-Afrika, wat tof. Kun je ons verder nog vertellen welke herinnering je altijd bij blijft, ook als je straks in Zuid-Afrika bent?
Wat ik geweldig leuk vind, zijn de reacties die ik krijg. Zowel vanuit OGJG als vanuit de groepen mensen aan wie ik les geef komen zulke enthousiaste reacties. OGJG vraagt me nu geregeld voor nog een serie of een los college, omdat ze weer een groep mensen gevonden hebben die wat willen horen over geheimschriften in de Oudheid. Dat is geweldig! Ook de reacties op locatie zijn ontzettend leuk. Mensen stellen vragen, maken kritische opmerkingen (op een goede manier), gaan soms zelfs met elkaar in discussie en denken mee. Toen ik voor het eerst contact had met Joukje en hoorde dat er soms oudere mensen in je publiek zitten die al licht dementerend zijn, vroeg ik me af hoe mensen zouden gaan reageren op mijn verhaal, maar die twijfel wat bij mijn eerste college al weggenomen. Nu de reacties zo positief zijn, wil ik graag nog een poosje doorgaan.

Bedankt Martine, voor je inzet, en enthousiasme. En zooo fijn dat je colleges wil blijven geven vanuit Zuid-Afrika! Veel succes daar!

Ook studentdocent worden? Meld je aan via het contactformulier op onze website.

Studentdocent Martine geeft een seniorencollege op locatie

Zorg samen met ons voor een leven lang leren

Hello!

DoGood theme is especially made for charities & fundraising. Making the WP world a better place!

Our info
Follow us