St. Oud Geleerd Jong Gedaan

HomeBlog-nieuwsStudentdocent Nina schreef voor OGJG mee aan een Rijksmuseum puzzelboek

Studentdocent Nina schreef voor OGJG mee aan een Rijksmuseum puzzelboek

Sinds kort ligt het puzzelboek van Denksport over het Rijksmuseum in de winkels. Een prachtige editie, waar studentdocenten van OGJG aan mee hebben gewerkt. Zo ook Nina, student Archeologie. Ze vertelt hoe het voor haar was om mee te werken aan dit project via OGJG, en wat het haar heeft gebracht.

Ha Nina! Wat leuk dat je hebt meegewerkt aan het Denksport puzzelboek over het Rijksmuseum. Wat heb je precies gedaan?
“Voor deze editie van het puzzelboek van Denksport heb ik mee mogen schrijven aan verschillende hoofdstukken. Zo heb ik mij verdiept in bekende schilderijen van dieren die in het Rijksmuseum hangen, en mocht ik helpen bij het maken van een puzzel over alle kunststromingen door de jaren heen.”

Wat tof! Maar eh… Jij studeert toch Archeologie? Hoe rijmt dat met kunst?
“Ondanks dat ik geen kunstgeschiedenis studeer, kon ik mijn kennis over archeologie zeker goed gebruiken. Archeologen bestuderen namelijk mensen uit het verleden, en zij doen dit onder andere door te kijken naar planten en zaden. Dit wordt ook wel archeobotanie genoemd. Archeobotanie kan ons iets vertellen over wat mensen vroeger aten, of wat voor bomen en planten er in het landschap aanwezig waren. Dit sluit perfect aan bij een puzzel over de marktscènes en keukenstukken uit de 16de en 17de eeuwse Nederlandse schilderkunst. Want at men echt alle soorten groente en fruit die we zien op de schilderijen? En waarom vond men bijvoorbeeld dat pruimen gevaarlijk waren? Verder heb ik mijn eigen draai gegeven aan dit puzzelboek door de expressionistische schilder Hendrik Werkman uit Groningen in het boek naar voren te laten komen. Als Groningse student is dit natuurlijk een prachtige ode aan het Noorden.”

Dus nu sta jij met je naam in een puzzelboek?!
“Ja, haha! Dat mijn teksten nu in een puzzelboek staan is super bijzonder. Wanneer kun je nou tegen de dame achter de kassa zeggen dat jij aan een boek wat ze verkopen hebt meegeschreven?!”

Hoe is het voor jou om je kennis met een breder publiek te delen?
“Dat vind ik enorm leuk om te doen! Het brengt mij buiten mijn studiebubbel en zorgt ervoor dat ik veel bewuster ben over hoe ik teksten opschrijf. Colleges geven en begeleidende hand-outs schrijven voor mijn collegereeksen bij Stichting Oud Geleerd Jong Gedaan heeft mij hier zeker in geholpen. Als studentdocent heb je telkens weer de mogelijkheid om te oefenen met het helder en duidelijk vertellen van verhalen. Dit sluit dan ook perfect aan.”

Wat brengt vrijwilligerswerk doen bij OGJG jou?
“Zelfs na drie jaar studentdocent zijn bij Stichting Oud Geleerd Jong Gedaan leer je nog altijd weer nieuwe dingen. Doordat je kansen zoals werken aan dit puzzelboek aangereikt krijgt, doe je steeds meer ervaring op. Elke keer dat je oefent met teksten schrijven of spreken voor een groep mensen, leer je hoe je jezelf beter kunt verwoorden en groei je daar verder in. Dat je aan jezelf merkt dat dit op den duur steeds makkelijker gaat en dat je meer zelfvertrouwen krijgt is een tof gevoel. Als je dan ook nog mensen blij kunt maken of ze kunt prikkelen om nieuwe dingen te leren dan is mijn dag helemaal goed.”

Bedankt Nina!

Ook enthousiast om te starten als studentdocent bij OGJG en mee te kunnen werken aan toffe projecten? Meld je aan!

Geïnteresseerd in het puzzelboek? Bestel deze hier!

 

Zorg samen met ons voor een leven lang leren

Hello!

DoGood theme is especially made for charities & fundraising. Making the WP world a better place!

Our info
Follow us