St. Oud Geleerd Jong Gedaan

HomeBlogSamen een online seniorencollege volgen
Caroline en Hanneke kijken samen Seniorencollege

Samen een online seniorencollege volgen

Daar zitten ze dan… klaar voor de start! Hanneke, 86 jaar, en haar dochter Caroline gaan vandaag een online seniorencollege bekijken. In de maanden oktober en november biedt Oud Geleerd Jong Gedaan wekelijks gratis seniorencolleges aan met wisselende onderwerpen. Hanneke en Caroline hebben gekozen voor een college met als titel ‘Wat is er gebeurd met het Mirakel van Amsterdam?’.

Het is de eerste keer dat Hanneke een online Seniorencollege volgt, dus ze is heel benieuwd. Niet alleen naar het onderwerp, maar ook of ze het goed kan volgen. ‘Een college kijken op de computer, een student die vertelt over haar vakgebied… is dat niet te hoog gegrepen op mijn leeftijd?’, zo reageerde ze aanvankelijk op de uitnodiging van haar dochter om samen een college te volgen. Maar haar nieuwsgierigheid won het van haar twijfel.

De uitdaging: iets leren van een studentdocent
Hanneke en Caroline kozen voor een geschiedeniscollege van studentdocent Sade over het mirakel van Amsterdam. Een onderwerp dat dicht bij huis ligt, want moeder en dochter wonen allebei in de hoofdstad. Nieuwsgierig naar bijzondere verhalen over de stad zijn ze altijd en ze hopen dan ook iets bij te leren. Wat heeft Sade voor nieuwe kennis voor hen in petto?

Van mirakel tot massatoerisme
Het Mirakel van Amsterdam… wat was dat eigenlijk? En waarom was het zo belangrijk voor de stad?

Vol enthousiasme vertelt student Sade haar verhaal dat begint in het jaar 1345: een zieke man kreeg een hostie te eten als onderdeel van een katholiek sacrament. Hij spuugde de hostie even later echter weer uit en deze bleek nog heel te zijn. Toen de hostie daarna in de haard werd gegooid, vatte het schijfje geen vlam. Het tarwebroodje lag de volgende ochtend ongeschonden tussen de vuurresten. Hier was sprake van een wonder…
Het bijzondere verhaal van de hostie ging als een lopend vuurtje door de stad en verspreidde zich verder over Europa. Van heinde en ver kwamen er pelgrims naar Amsterdam om het wonderbaarlijke ronde schijfje te bekijken en hopelijk ‘aangeraakt’ te worden door God. En zie daar: massatoerisme avant la lettre!
De stad haastte zich om al die bezoekers onderdak en eten te kunnen bieden, dus herbergen en eetgelegenheden schoten als paddenstoelen uit de grond. Vervoer, ambachtslieden, infrastructuur: het nieuwe bedevaartsoort groeide in een razend tempo. En zo droeg een klein offerbroodje bij aan een grote stad.

Hanneke luistert met volle aandacht naar studentdocent Sade. ‘Dit is wel iets anders dan tv kijken!’. Hoe het mirakel door de komst van het protestantisme ook weer in de vergetelheid raakte, komt ook aan de orde tijdens het college. En Sade volgt de tijdlijn zelfs nog verder en rondt af met de Stille Omgang die nu jaarlijks gelopen wordt in Amsterdam ter herdenking van het hostie-wonder. Een seniorencollege van kop tot staart dus.

Leerzame activiteit voor senioren
Na afloop van het seniorencollege reageert Hanneke: ‘Ik heb echt wat geleerd. Het was onderhoudend en tegelijkertijd steek je er iets van op.’ Ook vond ze het goed te volgen: ‘De studente praatte rustig en goed verstaanbaar en ze heeft het college duidelijk opgebouwd, dus het was makkelijk te begrijpen. Je snapt hoe de stad kan groeien met zo’n mirakel. Ik had het leuk gevonden om nog wat meer plaatjes te kunnen bekijken, maar dat kunnen we straks natuurlijk zelf ook nog doen.’

­Hanneke en Caroline praten na het college nog even na over het onderwerp. Hanneke: ‘Ik vind het wel gezellig om zo samen een college te volgen. En ik ben ook benieuwd naar seniorencolleges over onderwerpen uit het heden. Ja, het smaakt wel naar meer!’

Meer uitdagende seniorencolleges
Gelukkig komen er nog heel wat gratis online colleges aan in november. Er zijn seniorencolleges uit diverse vakgebieden zoals neuropsychologie, internationaal recht, of archeologie. Steeds weer een andere student vertelt over een onderwerp uit zijn of haar studie. Zo is er de keuze uit onderwerpen als Waarom is André Rieu zo populair?, Mag de VS zich zomaar terugtrekken uit de WHO?, en Waarom was de prehistorie van Noordwest Europa zo’n boeiende periode?

Hoe kunt u een gratis online seniorencollege volgen?
Elke dinsdagavond tussen 19.00 en 20.00 uur (t/m 30 november 2021) staat er een college open op de website. De colleges zijn gewoon thuis te bekijken, via een tablet of pc. Elk college duurt een half uur en de afleveringen zijn los van elkaar te volgen. Een dag van tevoren ontvangt u een e-mail met de link naar het college en op de dag zelf ontvangt u een herinneringsmail.
Meld u aan voor een gratis online college

Verder leren met OASE van Kennis
Degenen die na het zien van deze seniorencolleges hun leergierigheid verder willen stillen, kunnen terecht op ons online leerplatform OASE van Kennis. OASE van Kennis biedt colleges, cursussen, maar ook rondleidingen en luisterfragmenten. Te bekijken op elk moment van de dag, wanneer het voor u het beste schikt.

Zorg samen met ons voor een leven lang leren

Hello!

DoGood theme is especially made for charities & fundraising. Making the WP world a better place!

Our info
Follow us