St. Oud Geleerd Jong Gedaan

HomeBlogStudentdocent van de maand april: Nina

Studentdocent van de maand april: Nina

Elke maand zet OGJG een studentdocent in het zonnetje! Waarom? Omdat OGJG niet kan bestaan zonder haar geweldige vrijwilligers die met veel passie colleges geven over hun vakgebied. Deze maand in de spotlights: studentdocent Nina!

Sinds maart 2019 is Nina actief bij OGJG en is ze ondertussen ook studentcoach geworden. Daarnaast was ze betrokken bij de ontwikkeling van het Rijksmuseum puzzelboek en werd ze geïnterviewd door Young Impact.

Hoe heb jij OGJG gevonden?
Alweer vier jaar geleden lag er op een dag een folder van OGJG in de kantine van het Groninger Instituut voor Archeologie van de Rijksuniversiteit Groningen. Dit voelde als de perfecte kans om mijn passie voor het delen van kennis weer op te pakken, en dat met een hele leergierige doelgroep. Ik ben nog steeds enorm blij dat ik die stap heb gemaakt.

Waarom heb je je aangemeld bij OGJG?
Mijn ouders hebben altijd met zelfstandig wonende senioren en in verpleeghuizen gewerkt. Dit betekent dat ik als kind al vroeg zag dat het belangrijk is om je in te zetten voor andere mensen en specifiek voor deze doelgroep. Met mensen in gesprek gaan en kennis over archeologie delen doe ik dan ook met veel plezier. OGJG biedt hier de perfecte gelegenheid voor.

Waar geef je seniorencolleges over en waarom?
Mijn seniorencolleges gaan over verschillende tijdsperiodes in de archeologie. Ik vertel hierbij diverse verhalen over de prehistorie, maar ook over het Romeinse Rijk en soms neem ik zelfs voorwerpen mee. Zo ontdekken we samen hoe de mens zich ontwikkeld heeft en dat we eigenlijk niet heel anders zijn dan die mensen van lang geleden. Met veel enthousiasme vertel ik ook graag over de opgravingen waaraan ik heb meegewerkt. In ruil daarvoor vertellen de senioren mij over de reizen die ze hebben gemaakt of de documentaires die ze op de televisie hebben gezien. Juist omdat de geschiedenis van de mens zo divers is, is er voor ieder wat wils.

Wat hoop je senioren mee te geven met jouw colleges?
Ik hoop de senioren nieuwe stof tot nadenken te geven, maar het doet me ook goed om alleen al te weten dat ze een fijn college hebben gehad. Het mooie aan archeologie voor mij is dat het ons laat nadenken over wie we zijn en dat de mensheid door de eeuwen heen erg veerkrachtig is gebleken. Juist de diversiteit van de mensen in het verleden, van jager-verzamelaars in de prehistorie tot aan de Romeinse keizers, laat ons zien dat er niet één manier is om te zijn wie je wilt zijn. Dat is wat de mens zo bijzonder maakt en daarom is archeologie zo ontzettend fascinerend in haar verscheidenheid.

Wat heeft vrijwilligerswerk doen voor OGJG jou inmiddels gebracht?
Het allermooiste wat vrijwilligerswerk bij OGJG mij brengt, is blijdschap. Als ik ook maar één iemand in de zaal een leuke middag heb bezorgd, iets nieuws heb kunnen bijbrengen of als diegene een nieuwe connectie heeft kunnen maken met iemand in de zaal, dan is mijn dag al goed. Gedurende de collegereeksen merk je dat je echt een band met de mensen opbouwt en zij ook met elkaar. Dat ik daar mijn steentje aan mag bijdragen is enorm waardevol.

Dankjewel Nina, voor alles wat je voor OGJG doet! Op naar nog veel interessante seniorencolleges en waardevolle gesprekken.

Ook studentdocent worden? Meld je aan via het contactformulier op onze website.

Zorg samen met ons voor een leven lang leren

Hello!

DoGood theme is especially made for charities & fundraising. Making the WP world a better place!

Our info
Follow us