St. Oud Geleerd Jong Gedaan

HomeBlog-nieuwsStudentdocenten leren zelf ook bij!
Studentdocent bijeenkomst over dementie

Studentdocenten leren zelf ook bij!

[gap height=”20px”]

Studentdocentbijeenkomst over dementie

Deze week vond er weer een bijeenkomst plaats voor onze studentdocenten. Online ontmoetten we elkaar: studentendocenten en OGJG-medewerkers. Het thema van de sessie was ‘Omgaan met dementie’.

Van elkaar leren

Er waren twee speciale sprekers uitgenodigd deze avond. De eerste was Marvin, zelf ook studentdocent bij OGJG en inmiddels afgestudeerd neuropsycholoog. Hij legde precies uit hoe dementie ontstaat. Ook vertelde hij over de verschillende typen dementie en de stadia van de ziekte. Wist jij bijvoorbeeld dat 1 op de 3 vrouwen een vorm van dementie krijgt?

De uitleg van de verschillende stadia van dementie bracht het gesprek op gang over mooie momenten: hoe bijzonder is het bijvoorbeeld als iemand jou als studentdocent een paar weken later nog herkent?!
Ook lastige situaties werden besproken: wat doe je bijvoorbeeld als iemand boos reageert?

De volgende speciale spreker was Aisja, student Toegepaste Psychologie en ervaren studentdocent. Zij gaf waardevolle tips aan de hand van haar eigen collegereeks over het dierenrijk, dat speciaal ontwikkeld is voor mensen met dementie. Ze stelde bijvoorbeeld de vraag: Hoe open je het gesprek met mensen met dementie over huisdieren? Haar antwoord: door toepasselijk beeld te laten zien. Zo kwamen er nog meer praktische suggesties voorbij.

Wie onderwijst die leert

De uitleg en handvaten van studentdocenten Marvin en Aisja gaven de deelnemers een beter beeld over college geven aan mensen met dementie. Én het was natuurlijk een mooi moment om elkaar te leren kennen en tips en ervaringen met het geven van seniorencolleges uit te wisselen. Onze ambassadeur professor dr. Geert ten Dam zei het al: college geven verrijkt niet alleen ouderen, maar ook de studenten zelf. Immers: ‘wie onderwijst die leert’.

De diepte in

Oud Geleerd Jong Gedaan organiseert regelmatig speciale bijeenkomsten voor studentdocenten, zoals deze. Natuurlijk krijgen alle studenten een algemene training. Maar met meetings zoals deze kunnen we dieper ingaan op een bepaald thema waar studenten mee te maken krijgen tijdens het geven van hun collegereeksen.

Waarover wil jij een volgende keer meer weten?

Al met al kijken we terug op een geslaagde bijeenkomst en kijken alweer uit naar de volgende! Heb jij een suggestie voor een onderwerp? Laat het vooral weten in een reactie op deze post of door te mailen naar info@ogjg.nl.

  • Ben je studentdocent en heb je deze bijeenkomst gemist? Stuur dan een berichtje naar je regiocoördinator voor de opnamen.
  • Heb je interesse om studentdocent te worden?
    Bekijk de informatie voor studenten.

Zorg samen met ons voor een leven lang leren

Hello!

DoGood theme is especially made for charities & fundraising. Making the WP world a better place!

Our info
Follow us