St. Oud Geleerd Jong Gedaan

HomeStudent van de MaandStudentdocent van de maand juli: Luuk

Studentdocent van de maand juli: Luuk

Elke maand zet OGJG een studentdocent in het zonnetje. In juli draagt studentdocent Luuk de eervolle titel ‘Studentdocent van de Maand’! Luuk is bij ons in april 2024 begonnen als studentdocent Kunstgeschiedenis. Een perfecte match met OGJG, vinden wij. Luuk hoopt het belang van kunst voor onze maatschappij duidelijk te maken en te laten zien hoe kunst mensen bij elkaar kan brengen en hen kritisch kan laten kijken naar de essentie ervan. We vroegen Luuk naar zijn ervaringen als studentdocent en wat dit hem tot nu toe heeft gebracht.

“Ik probeer met mijn collegereeks te laten zien dat kunst broodnodig is in onze maatschappij! Het verbindt mensen, laat je verplaatsen in andermans schoenen en beantwoordt vragen die je niet eens van tevoren had gesteld.”

Waarom ben je gestart als studentdocent bij OGJG?
“Afgelopen november moest ik noodgedwongen stoppen met mijn werk als museumdocent. Het museum waar ik werkte moest helaas permanent haar deuren sluiten. Tijdens dit werk heb ik gemerkt hoe ontzettend leuk het is om mensen te begeleiden in het kijken naar en omgaan met kunstwerken. Ik wilde deze flow graag voortzetten op een andere plek en in een andere vorm. Toen kwam OGJG op mijn pad.”

Waar geef je seniorencolleges over en waarom?
“Afgelopen maand heb ik mijn tweede collegereeks afgerond over het ‘beeldlezen’ van christelijke kunst, ook wel iconografie in vakjargon. Tijdens deze reeks kijken we naar wat bepaalde voorstellingen of symbolen in christelijke kunst betekenen. Een beetje zoals Dan Brown.

Ik vond het belangrijk om een reeks te ontwikkelen waar de deelnemers vanuit hun eigen geschiedenis over konden meepraten: dan wel door hun opvoeding of levensbeschouwelijke overtuiging, als wel door de kunstwerken die ze op hun vakanties hebben gezien.

Momenteel ben ik bezig met het maken van een nieuwe reeks over portretten uit de achttiende en negentiende eeuw, waar ik ook op afstudeer. Ik wil de deelnemers tijdens deze reeks laten nadenken over identiteit. Hoe laat je door middel van een afbeelding van jezelf weten wie je écht bent? Kan dat überhaupt? En wat zegt een portret over degene die het maakt? De beroemde zanger en tevens beeldend kunstenaar Ramses Shaffy zei ooit in een interview: ‘Je hebt de illusie dat je een portret van iemand anders maakt, maar eigenlijk maak je een portret van jezelf.’ Dat is waar, denk ik. Over deze vragen en antwoorden wil ik met de senioren gaan nadenken.”

Heb je weleens iets bijzonders meegemaakt tijdens het geven van je eigen collegereeks?
“Nog niet tijdens het geven van mijn colleges, maar wel gerelateerd aan OGJG. Een paar weken geleden mocht ik met OGJG mee op een excursie naar het Rijksmuseum, georganiseerd door de KPN Mooiste Contact Fonds. Ik had last-minute besloten om mee te gaan. Na een welkomstwoordje en een introductie over het museum mochten de deelnemers zelfstandig de Eregalerij verkennen. Om toch wat houvast te bieden in de grote hoeveelheid kunst die daar te zien is, hebben we met OGJG besloten dat ik ter plekke een rondleiding zou geven. Het was een prachtige ervaring om op zo’n locatie over de kunstwerken te mogen spreken.”

Wat hoop je senioren mee te geven met jouw colleges?
“In de eerste plaats wil ik ze laten zien dat kunst en cultuur er voor iedereen is. Ik krijg vaak te horen dat mensen kunst interessant of mooi vinden, maar dat ze niet zo goed weten waar ze op moeten letten. Dat kan soms een barrière zijn om een culturele instelling te bezoeken. Ik hoop dat ik de deelnemers na afloop van de colleges wat handvatten heb meegegeven om de soms ingewikkelde wereld achter schilderijen, beeldhouwwerken en andere kunstobjecten iets beter te doorgronden. Ook hoop ik ze te laten zien dat je echt niet naar een museum hoeft te gaan om kunst te kunnen bekijken. Kijk om je heen in een willekeurige binnenstad en je wordt overspoeld met cultureel erfgoed. Daarnaast zijn de meest beroemde kunstwerken ook digitaal uitermate goed te bewonderen – soms nog beter dan in het echt.

In de tweede plaats wil ik mensen bewust maken van het feit dat kunst en cultuur niet alleen iets ‘leuks’ is voor in de vrije tijd. Soms wordt kunst door mensen onderschat: het zou iets zijn dat veel geld kost en niets oplevert, of het is vooral iets voor op de zondagmiddag. Dat vind ik een verkeerde gedachte. Ik probeer met mijn reeks te laten zien dat kunst broodnodig is in onze maatschappij. Het verbindt mensen, doet je verplaatsen in andermans schoenen en beantwoordt vragen die je niet eens van tevoren had gesteld.”

Wat heeft het vrijwilligerswerk bij OGJG jou gebracht?
“Het brengt mij ontzettend veel prachtige ontmoetingen! Daarnaast hebben de deelnemers van de colleges vaak veel te vertellen of te laten zien: van een man die zelf kunst maakt, tot de vrouw die net dat ene onbekende feitje weet. Zelf leer ik net zoveel van ieder college.”

Waarom zouden andere studenten zich ook moeten aansluiten bij OGJG?
“Het is waardevol om in contact te komen met een generatie die je anders niet zo snel zou ontmoeten. OGJG biedt je de kans om dit op een leuke en leerzame manier te doen. Daarnaast is het nooit verkeerd om je spreekvaardigheid voor een publiek te verbeteren. Niet alle opleidingen besteden voldoende aandacht aan deze vaardigheid, terwijl dit veel voordelen biedt voor je verdere loopbaan. Tot slot is het altijd goed om als student af en toe een stap terug te doen en je eigen vakgebied te overzien. Hoe vertaal je theoretische concepten uit de collegebanken naar begrijpelijke informatie voor een breed publiek? Als je eenmaal ontdekt hoe je dat kan doen, opent zich een wereld aan mogelijkheden.”

Zorg samen met ons voor een leven lang leren

Hello!

DoGood theme is especially made for charities & fundraising. Making the WP world a better place!

Our info
Follow us