St. Oud Geleerd Jong Gedaan

HomeBlogStudentdocent van de maand februari: Danique

Studentdocent van de maand februari: Danique

Elke maand zet OGJG een studentdocent in het zonnetje. In februari draagt studentdocent Danique de eervolle titel ‘Studentdocent van de maand’! Danique is inmiddels een jaar vrijwilliger bij ons en studeert Chinastudies en Taalwetenschap aan de Universiteit Leiden. Ze leert al geruime tijd de Chinese taal. Ze merkte dat China nogal lastig te vatten is, met name voor oudere generaties die weinig bekend zijn met dit verre land. Met deze colleges hoopt zij de senioren de veelzijdigheid van China te kunnen laten zien!

We vroegen Danique naar haar ervaringen als vrijwilliger en wat dit haar tot nu toe heeft gebracht.

Waarom ben je gestart als studentdocent bij OGJG?
OGJG werd gepromoot in de nieuwsbrief van de studievereniging van Chinastudies. Daarnaast sprak het idee van generaties verbinden me enorm aan. Door mijn bachelor heb ik veel bijzondere kennis om te delen en het delen van deze kennis met een doelgroep die nauwelijks bekend is met dit onderwerp maakt het extra speciaal.

Waar geef je seniorencolleges over en waarom?
Mijn colleges gaan over China, maar ik vermijd de politiek-economische kant die veel in het nieuws is. Ik belicht juist mooie tradities en culturele aspecten waar mensen minder snel mee in aanraking komen. Hiermee hoop ik te laten zien dat er meer is aan dit land dan alleen politieke spanningen en propaganda, juist ook veel goeds en bewonderenswaardigs!

Heb je ooit iets bijzonders meegemaakt tijdens het geven van je eigen collegereeks?
In een verzorgingstehuis zat een man met Parkinson in de zaal. Ondanks zijn moeite met bewegen en articuleren was hij mijn beste en meest enthousiaste leerling. Zijn gevatte opmerkingen maakten de sfeer heel fijn, ook voor mij als docent. Dat was prachtig om te zien!

Wat hoop je dat senioren zullen leren of meenemen uit jouw colleges?
Mijn voornemen is voornamelijk mensen te laten zien dat China erg veelzijdig is. Maar ook dat er duizenden jaren aan mooie tradities tot op de dag van vandaag nog doorklinken in de samenleving. Of de senioren hier aan het einde van de reeks van overtuigd zijn maakt niet uit; als ik ze vier fijne middagen mee kan nemen in mijn verhaal en ze met stof tot nadenken de les uit zie gaan, ben ik al gelukkig.

Welke voordelen heeft het vrijwilligerswerk voor OGJG jou tot nu toe gebracht?
Interactie met senioren is erg inspirerend, want juist deze generatie heeft veel te vertellen! Ik merk ook dat ik net als vele andere jongeren, op mijn opa en oma na, met weinig senioren in contact kom. Vrijwilligerswerk bij OGJG verkleint die generatiekloof. Daarnaast krijg je een mooie kans om beter te worden in het lesgeven; ik vind bijvoorbeeld de uitdaging om mij en mijn colleges ter plekke aan te passen aan de groep die ik tegenover me heb heel leuk.

Waarom zouden andere studenten zich ook moeten aansluiten bij OGJG?
Iedere student heeft speciale kennis om te delen, die voor jou al alledaags kan zijn, maar dit kan senioren (en ook niet-senioren) kennis laten maken met een heel nieuwe wereld! Bovendien leidt dit tot allerlei interessante interacties en ontwikkeling van nieuwe vaardigheden, dus niet alleen de senioren steken wat op van de colleges, maar jij zelf ook. Win-win! 🙂

Zorg samen met ons voor een leven lang leren

Hello!

DoGood theme is especially made for charities & fundraising. Making the WP world a better place!

Our info
Follow us