St. Oud Geleerd Jong Gedaan

HomeBlogIedere dinsdag inloop voor LHBTI+ senioren en een OGJG college over: LHBTIQ+ rechten in ontwikkeling

Iedere dinsdag inloop voor LHBTI+ senioren en een OGJG college over: LHBTIQ+ rechten in ontwikkeling

In de wijk Houthaven aan het IJ in Amsterdam, vind je Atelier De Buren Spaarnhout van Cordaan. Een inspirerende ontmoetingsplek voor senioren. Speciaal voor senioren met een LHBTI+ achtergrond is er elke dinsdag een inloop. Je kunt dan in een ongedwongen sfeer samenzijn met gelijkgestemde leeftijdsgenoten en meedoen aan verschillende (creatieve) activiteiten. Op dinsdag 23 juli organiseert OGJG een seniorencollege over dit thema. Studentdocent Anne, tevens student Rechtsgeleerdheid, neemt u mee naar de ontwikkeling van LHBTIQA+ rechten.

In de nieuwsbrief Senior Pride Nieuws 2024 leest u alles over de roze activiteiten en tips voor ontmoetingen in de stad, evenals persoonlijke verhalen. De nieuwsbrief is een gezamenlijke uitgave van Pride Amsterdam, Amsta, Amstelring, Cordaan, Zonnehuisgroep, Brentano, Roze 50+, Gentle Gaycare en COC Amsterdam. Zo leest u ook dit interview met Jos (85) en Joke (64) die bijna wekelijks in het Atelier in Amsterdam te vinden zijn. Het thema van Pride Amsterdam is ‘Together’ en vindt dit jaar plaats van 27 juli t/m 4 augustus.

Het interview met Jos en Joke leest u hieronder:

Hoe zijn jullie hier terecht gekomen?

Jos: “Mijn huisarts zit verderop in de straat. Toen ik vorig jaar langsliep, viel het mij op dat de regenboogvlag uithing. Ik keek door het raam en daar zat Marvin, de participatiecoach. Hij wenkte mij en ik liep naar binnen. We stelden ons aan elkaar voor. Marvin vertelde mij wat ik in het Atelier kon doen en we spraken af dat ik de eerstvolgende keer koffie zou komen drinken. Nu kom ik hier al sinds september.” 

Joke: “Ik bezoek het Atelier sinds december. Ik zat thuis in de ziektewet en had behoefte aan afleiding. Tijdens mijn online zoektocht stuitte ik op het Atelier, dat leek me wel wat. Dus ging ik eens langs en er hing een prettige sfeer.” 

Wat begon met één bezoeker is inmiddels uitgegroeid tot een vaste kern van 8 senioren. Een bont gezelschap, ieder met een andere achtergrond en een eigen verhaal. Iedereen is welkom en dat voel je direct als je door de deur naar binnen wandelt. Het kleurrijke moderne retro interieur met opgeknapte vintage meubels en vintage vondsten, aangevuld met werk van de deelnemers, ademt gezelligheid. Er zijn kasten vol schilderspullen, textiel en wol, een grote open keuken en tafels waar er gepraat, gewerkt en gelezen wordt. Ieder doet waar die zin in heeft en niks moet. 

Wat brengt het Atelier jullie persoonlijk?

Jos: “Toen ik hier kwam. kende ik niemand. En ik woon hier al bijna 85 jaar, ik ben geboren in Amsterdam en heb zoveel homomannen ontmoet. Van mijn generatie is bijna iedereen overleden. Mijn leven was niet makkelijk, door traumatische ervaringen heb ik nu last van PTSS, zoals je dat noemt. Maar als ik hier kom, wordt alles wat lichter. Het Atelier is een sympathiek initiatief en belangrijk dat er iets zoals dit bestaat. We leven in een rottijd politiek gezien, maar dit is een vooruitgang. Vroeger was dit er niet, als jongen moest je het op straat zoeken en ondergronds.” 

Joke: “Het is fijn om gelijkgestemden te ontmoeten. Je kunt hier jezelf zijn en het is fijn dat je niks hoeft uit te leggen. Ik zie dit als mijn creatieve dag en ben blij om hier te komen. Ik ga niet iedere week, maar die behoefte heb ik eigenlijk wel. Je zit even in een andere wereld als je hier bezig bent, het is echt ontspannen.”

Interview door Marije Matzinger

College over: LHBTIQ+ rechten in ontwikkeling

Dinsdag 23 juli 13.00 – 14.00 | Atelier De Buren Spaarnhout

In dit college neemt Anne, student Rechtsgeleerdheid, neemt u mee naar de ontwikkeling van LHBTIQA+ rechten. Wanneer mochten mensen van hetzelfde geslacht trouwen in Nederland? En hoe staat het ervoor met deze rechten in de rest van de wereld? Hier komt u achter tijdens dit college, waar genoeg ruimte is voor een open gesprek.

Wilt u hier bij zijn? Aanmelden kan via mkolk@cordaan.nl onder vermelding van College.

Zorg samen met ons voor een leven lang leren

Hello!

DoGood theme is especially made for charities & fundraising. Making the WP world a better place!

Our info
Follow us