St. Oud Geleerd Jong Gedaan

HomeBlogStudentdocent van de maand juni: Jante

Studentdocent van de maand juni: Jante

Elke maand zet OGJG een studentdocent in het zonnetje. In juni draagt studentdocent Jante de eervolle titel ‘Studentdocent van de maand’! Jante is in oktober 2023 begonnen als studentdocent en doet de masteropleiding Health, Ageing, and Society. Deze master gaat over ouder worden, vitaliteit en de maatschappij. Een perfecte match met OGJG, vinden wijzelf. Door het onderwerp duurzaamheid aan te snijden hoopt Jante dat de senioren met anderen de discussie aangaan over dit onderwerp en zo zichzelf, maar vooral de ander aan het denken zet over dit belangrijke onderwerp. We vroegen Jante naar haar ervaringen als studentdocent en wat dit haar tot nu toe heeft gebracht.

“Het is erg boeiend om over het onderwerp duurzaamheid in gesprek te gaan met mensen van een andere generatie, zij hebben een totaal andere kijk op dit onderwerp.”

Waarom ben je gestart als studentdocent bij OGJG?
“Mijn masteropleiding Health, Ageing, and Society gaat over ouder worden, vitaliteit en de maatschappij. Zo heb ik geleerd hoe belangrijk het is dat mensen ook mentaal actief blijven op elke leeftijd. Vanuit mijn opleiding werd ons aangemoedigd om vrijwilligerswerk te gaan doen. Ik werd gelijk enthousiast toen ik over het concept van OGJG hoorde. Het geven van colleges aan senioren past zowel bij mij, als bij mijn masteropleiding. Ik heb het in contact komen met ouderen altijd heel leuk en interessant gevonden. Het leek mij dan ook leuk om via OGJG met ouderen in gesprek te gaan over mijn favoriete onderwerpen zoals duurzaamheid en klimaatverandering.”

Waar geef je seniorencolleges over en waarom?
“Mijn collegereeks heet “De duurzame toekomst” en deze gaat over verschillende aspecten van duurzaamheid. De interesse in duurzaamheid en klimaatverandering deel ik graag met anderen. Zo ga ik graag in gesprek hierover en vind ik het belangrijk dat iedereen kennis kan opdoen over dit onderwerp. Het geven van colleges draagt hieraan bij. Het is erg boeiend om in gesprek te gaan met mensen van een andere generatie, zij hebben weer een totaal andere kijk op dit onderwerp. Op deze manier kunnen we van elkaar leren.”

Heb je weleens iets bijzonders meegemaakt tijdens het geven van je eigen collegereeks?
“Ik heb inmiddels twee keer mijn collegereeks gegeven in een bibliotheek en allebei de keren is er toevallig iemand van de gemeente aanwezig geweest. De eerste keer was het iemand van de gemeente die het leuk vond om mee te komen luisteren en te zien wat de ouderen drijft in hun interesse over het onderwerp duurzaamheid. De tweede keer zat er toevallig iemand van de gemeente in de buurt van het college en had zij wat informatie die ze graag wilde delen. Ik vond het inspirerend om te zien hoe gemeentes het doel hebben om senioren meer te betrekken bij duurzaamheid in hun omgeving.”

Wat hoop je senioren mee te geven met jouw colleges?
“Het doel van mijn colleges is om mensen in gesprek te laten gaan over duurzaamheid en klimaatverandering. Ik hoop dat de senioren de discussie aangaan over dit onderwerp en zo zichzelf, maar vooral de ander aan het denken zet over dit belangrijke onderwerp. Het thema duurzaamheid en de wetenschap daaromheen zijn een continu veranderend veld, waardoor het denk ik erg moeilijk is om hierover zelf up-to-date te blijven. Omdat ikzelf erg diep in deze stof zit, vind ik het belangrijk om de nieuwste informatie over te brengen op anderen.”

Wat heeft het vrijwilligerswerk bij OGJG jou gebracht?
“Naast dat het vrijwilligerswerk bij OGJG mij veel voldoening en leerzame momenten brengt, heb ik ook veel kennis opgedaan van de ouderen. Daarnaast was het mijn eerste keer dat ik een collegereeks in elkaar zette, wat voor mij ook een leerzame ervaring was.”

Waarom zouden andere studenten zich ook moeten aansluiten bij OGJG?
Het is erg gezellig, maar vooral leerzaam om colleges aan ouderen te geven. Tijdens het ontwikkelen van de reeks verdiep je je toch op een andere manier in een van je eigen favoriete onderwerpen. Ook leer je veel van de deelnemers en ben je maatschappelijk gewoon goed bezig.”

Zorg samen met ons voor een leven lang leren

Hello!

DoGood theme is especially made for charities & fundraising. Making the WP world a better place!

Our info
Follow us