St. Oud Geleerd Jong Gedaan

HomeBlogStudentdocent van de maand januari: Niels

Studentdocent van de maand januari: Niels

Elke maand zet OGJG een studentdocent in het zonnetje. In januari draagt studentdocent Niels de eervolle titel ‘Studentdocent van de maand’! Het delen van kennis begon bij Niels al vroeg. Op zijn 13de gaf hij bijles aan klasgenootjes en tijdens zijn studie bracht hij leerlingen tijdens hun eindexamenjaar alles bij over de voor hem al bekende stof. Hij merkte al snel een gemeenschappelijke deler op: het lesgeven gaf hem ontzettend veel energie. 

We vragen Niels naar zijn ervaringen als vrijwilliger en wat hem dit tot nu toe heeft gebracht.

Hoe lang ben je al vrijwilliger bij OGJG?

In begin 2023 had ik mijn eerste kennismaking met OGJG, hierna volgde de training. Nadat ik een paar maanden in het buitenland had vertoefd ben ik begonnen met het maken van mijn eerste colleges. In september waren deze klaar en op 16 oktober begon mijn eerste college.

Waarom ben je gestart als studentdocent bij OGJG?

Ik ben eigenlijk al vanaf jongs af aan bezig geweest met kennisoverdracht. Toen ik 13 jaar was ben ik begonnen met het geven van bijles aan klasgenootjes en ben dat eigenlijk altijd blijven doen. Toen ik ging studeren bleef ik bijles en eindexamentrainingen geven en kon ik uiteindelijk een halfjaar voor de klas staan als docent scheikunde. Gedurende al deze activiteiten merkte ik altijd een gemeenschappelijke deler op: Ik kreeg er echt energie van.

Toen ik terug was uit het buitenland en weer was gaan nadenken over iets in het onderwijs, kwam toevallig OGJG op mijn pad en ik was meteen verkocht. Ik kon mij geen betere bezigheid verzinnen dan doen wat ik leuk vind: lesgeven en daarbij bijdragen aan een wereld waarin een leven lang leren mogelijk is.

Waar geef je seniorencolleges over en waarom?

Mijn colleges gaan over de natuurkunde om ons heen. Als student natuurkunde heb ik altijd de neiging om om me heen te kijken en mijzelf de vraag te stellen: maar hoe werkt dat dan? Dus vanaf het moment dat ik wist dat ik een collegereeks ging maken ben ik die vragen eigenlijk een beetje bij gaan houden. Ik zat in de trein toen deze vraag in mijn hoofd verscheen: Waarom is de lucht blauw? Na een diepvriesmaaltijd in de magnetron te hebben gedaan: Hoe werkt de magnetron eigenlijk? Met diezelfde magnetronmaaltijd op de bank televisie kijken: Hoe werkt de televisie eigenlijk? Ik vond zelf de antwoorden op deze vragen ontzettend interessant en dacht, misschien delen anderen die nieuwsgierigheid ook wel?

Heb je ooit iets bijzonders meegemaakt tijdens het geven van je eigen collegereeks?

Het moment wat mij het meeste bijstaat was na mijn college over de werking van de magnetron. Bij dat college was een mevrouw met een beperking aanwezig. Zij vertelde mij na afloop dat zij altijd al haar maaltijden uit de magnetron haalt en dat ze het nu zo ontzettend leuk vindt dat ze begrijpt hoe dat werkt. Dat was de best mogelijke uitkomst van mijn college. Iemand blij maken met iets wat ik leuk vind om te vertellen.

Wat hoop je dat senioren zullen leren of meenemen uit jouw colleges?

Allereerst hoop ik dat de deelnemers als ze de dagen na mijn college bijvoorbeeld eens een keer met een vriend of vriendin rond fietsen en dan bedenken, ohja wat leuk dat ik nu weet waarom de lucht blauw is of waarom de zon schijnt zoals deze schijnt. Daarnaast hoop ik, zelfs als alle feitelijke informatie naar de achtergrond zakt, dat die simpele vraag ‘maar hoe werkt dat eigenlijk?’ blijft hangen. Voor mijzelf is die vraag altijd de bron van leuke gesprekken en speurtochten naar allerlei verklaringen van verschillende fenomenen en ik denk dat dat voor iedereen van alle leeftijden geldt.

Welke voordelen heeft het vrijwilligerswerk voor OGJG jou tot nu toe gebracht?

Bij studie of stage moest ik regelmatig presenteren, deze presentaties geef je aan mensen die al bekend zijn met de stof en de context. Bij mijn OGJG colleges moest ik kennis die voor mij al bijna geïnternaliseerd is, bijvoorbeeld wat elektronen zijn, op een hele andere manier uitleggen. Aan het begin vond ik dit best ingewikkeld, maar naarmate de colleges vorderden werd ik er steeds beter in. Deze nieuw opgedane vaardigheid, om de stof makkelijk te maken, is nu al ontzettend nuttig in mijn dagelijks leven.

Maar misschien nog wel belangrijker is simpelweg de lol die ik eruit haal. Ik vind het fantastisch om een college te geven en tijdens en erna met de deelnemers in gesprek te gaan. Hun ervaringen, vragen, interesses en verhalen zorgen ieder college weer voor een ontzettend leuke tijd.

Waarom zouden andere studenten zich ook moeten aansluiten bij OGJG?

Er zijn ontzettend veel redenen om je aan te sluiten:

  1. Je leert veel over het onderwerp van je college;
  2. Je leert presenteren;
  3. Je leert college geven;
  4. Je leert inspirerende mensen op leeftijd kennen;
  5. Je leert dat je een mooie bijdrage aan de maatschappij kan leveren;
  6. Maar bovenal leer je hoe ontzettend leuk het is om te doen.

Ik ben echt overtuigd van de boodschap van OGJG dat je een leven lang kan leren. Dus waarom niet als student al beginnen?

Zorg samen met ons voor een leven lang leren

Hello!

DoGood theme is especially made for charities & fundraising. Making the WP world a better place!

Our info
Follow us