St. Oud Geleerd Jong Gedaan

HomeBlog-nieuwsStudentdocent kunstgeschiedenis Fenna werd geïnspireerd door haar oma
Studentdocent Fenna

Studentdocent kunstgeschiedenis Fenna werd geïnspireerd door haar oma

Kunst en koken, dat zijn de twee passies van studentdocent Fenna. Met liefde kookt ze bijna elke dag voor al haar acht huisgenoten. Maar nog liever brengt ze een bezoek aan een museum. Als ze een museum binnenloopt wordt ze blij, altijd. Fenna heeft niet per se de ambitie om docent te worden, maar vertelt maar al te graag over haar studie kunstgeschiedenis.

Waarom ging je kunstgeschiedenis studeren?
Ik begon met een studie rechten, toen kwam ik er al snel achter dat daar niet mijn passie ligt. Eigenlijk ben ik veel meer geïnteresseerd in kunst, maar iedereen zei dat je met een studie kunstgeschiedenis geen baan kan vinden. In mijn tweede jaar rechten ben ik toch een studie kunstgeschiedenis ernaast gaan doen. Dat was een hele goede beslissing, ik vind het echt zo leuk! In mijn vrije tijd ga ik graag naar musea, zoals het Kröller Müller museum. Een favoriete schilder heb ik niet echt, maar ik ben wel fan van Seurat. Hij werkt met hele losse penseelstreken, puntjes en heel veel kleur. Van dichtbij zie je niet echt wat de afbeelding voor moet stellen, maar als je dan afstand neemt zie je ineens wat het is.”

Waarom werd je studentdocent?
“Als ik een museum binnen loop dan word ik gelijk blij. Ik ga vanaf jongs af aan met mijn oma naar musea. Mijn oma is al die jaren voor mij meegegaan en nu heb ik het gevoel dat ik iets terug kan doen. Ik heb een hele goede band met mijn oma en ik weet hoe leuk zij het vindt als ik over kunst vertel. Ik zie bij mijn oma hoe blij ze wordt als ik haar bezoek en als we iets ondernemen, dat gun ik andere senioren ook.”

Geef je graag college aan andere senioren?
Ik vind het zo leuk. Ik kan iets terug doen voor ouderen en er ook zelf iets van leren. Ik krijg super veel energie van elk college en ga elke keer weer weg met een glimlach. Natuurlijk was het de eerste keer wel spannend. Ik was heel zenuwachtig. Het was een kleine groep en ik kreeg niet heel veel interactie op gang. Maar aan het einde kwam er toch iemand naar mij toe die zelf kunstdocent was geweest. Ze vertelde dat ze het zo interessant vond en veel van mijn verhaal herkende.

Nu ben ik nog steeds wel een beetje zenuwachtig als ik een college moet geven. Je wilt toch dat het goed gaat en dat mensen het leuk vinden, dat blijft gewoon een beetje spannend. Soms gaat er ook wel eens wat mis, dan geef ik bijvoorbeeld het verkeerde voorbeeld bij een schilderij. Er is ook wel eens iemand in slaap gevallen tijdens mijn college. Toen dacht ik wel ‘wat moet ik hier nou weer mee?’ Maar dit kan gewoon gebeuren natuurlijk, ik ben toen ook maar gewoon doorgegaan met mijn college.”

Wat was het leukste moment?
“Gelukkig valt er niet heel vaak iemand in slaap en gebeuren er ook veel leuke dingen tijdens zo’n college. Zo was er bij een college een keer een vrouw die zelf ook kunst maakte. Ze was een beetje vergeetachtig, ze had dementie. Na elk college kwam ze weer naar mij toe met hetzelfde verhaal. Dat raakt me dan wel, dat ze elke keer zo enthousiast is.”

Hoe zijn de online colleges?
“Ik heb één keer een online reeks gedaan. Ik had verwacht dat een online college minder interactief en daardoor minder leuk zou zijn, maar dat was niet zo. Het was net zo interactief en ik kreeg veel reactie in de chat. Natuurlijk kun je minder goed door vragen, maar ik merk wel dat het publiek het heel leuk vindt en echt op mij reageert.”

Een aanrader dus?
100 procent. Ik krijg er energie van. Ik leer hoe ik goed presentaties kan geven en hoe ik deze interactief kan maken. Normaal op de universiteit hoeft een presentatie niet interactief te zijn, mensen letten dan toch niet goed op. Maar bij deze presentaties wil je echt dat iemand er echt helemaal bij is en ook zelf verhalen gaat delen.”

Heb jij ook een passie voor jouw studie of voor een ander onderwerp? Neem dan een kijkje op onze pagina voor studenten, misschien is studentdocent zijn ook wel wat voor jou!

Zorg samen met ons voor een leven lang leren

Hello!

DoGood theme is especially made for charities & fundraising. Making the WP world a better place!

Our info
Follow us