St. Oud Geleerd Jong Gedaan

HomeBlog-nieuwsDansend door het woonzorgcentrum

Dansend door het woonzorgcentrum

Merlijn Hooikaas is studentdocent bij Stichting Oud Geleerd Jong Gedaan. Merlijn is 19 jaar en studeert geschiedenis aan de Hogeschool Utrecht. Hij wil geschiedenisleraar worden, het liefst in de bovenbouw van HAVO/VWO. Merlijn ontwikkelde de collegereeks ‘De klank van de 20ste eeuw’ voor Oud geleerd Jong Gedaan, een perfecte gelegenheid voor hem om te oefenen met college geven! 

Waarom ben je studentdocent geworden?
“Ik wilde al een tijdje vrijwilligerswerk doen, maar ik wist niet zo goed wat. Ik wilde iets doen wat ik leuk vind, wat aansluit bij mijn interessegebied en waar ik gemotiveerd van raak. Praten over een onderwerp waar ik een passie voor heb, een gezellige sfeer creëren en een uur een presentatie geven: dat klonk als de perfecte invulling van hoe ik vrijwilligerswerk zie. Docent zijn is echt iets voor mij, ik wil zo snel mogelijk voor de klas staan. Ik vind het echt zo leuk om dit te doen!”

Soms weten studenten niet zo goed waar hun collegereeks over zou moeten gaan, waarom gaat jouw collegereeks over muziek?
Muziek is mijn passie, ik ben altijd bezig met muziek. Ik heb een gitaar en twee synthesizers, deze komen uitgebreid aan bod in mijn college. Ik vind synthesizers hele interessante instrumenten, het is echt een uniek geluid wat daar uit komt. Het zijn best experimentele instrumenten. Instrumenten zoals een gitaar of een piano bestaan al heel lang, de synthesizer is vrij nieuw. Ik had al eens een presentatie gemaakt voor mijn vrienden hierover, dus ‘muziek’ was een logische keus voor mij.”

Hoe was je eerste college?
“Ik had nog helemaal geen ervaring in omgaan met ouderen of mensen met dementie. Mijn moeder werkt in de thuiszorg en heeft veel met dementie te maken. Ik heb via haar veel verhalen gehoord, maar was zelf zelfs nog nooit bij iemand met dementie op bezoek geweest. Daarom was het eerste college best wel spannend.

Ik weet het nog heel goed, het was een college voor ouderen met dementie in een woonzorgcentrum in Amsterdam. Ik stond alles klaar te maken, toen ik allemaal mensen hoorde schreeuwen. Ik dacht: ‘oh help, waar ben ik beland?’ Heel kort had ik het gevoel dat het niet goed ging komen, maar die gedachte was gelijk weg toen de mensen binnen kwamen. Iedereen, zowel de bewoners als het personeel, was super aardig, geïnteresseerd en behulpzaam.

Tijdens mijn eerste college liet ik het nummer van Willy Derby, ‘Daar bij die molen’, horen. Mijn hele publiek begon mee te zingen. Dit nummer haalde zoveel bij de mensen naar boven! Toen ging ik wel naar huis met een blij gevoel, ik was heel enthousiast en had echt zin om weer terug te komen.”

Welk moment zal je altijd bij blijven?
“Op de locatie in Amsterdam waar ik mijn eerste reeks gaf, was er een bewoner aanwezig; ze noemen hem Mister Jones. Jones is in de zestig en heeft dementie. Het was de derde keer dat ik college kwam geven en Mister Jones was nog niet in de zaal, hij had er niet zoveel zin in en was nog met iets anders bezig in de ruimte ernaast. Dit college ging over disco en ik liet een fragment van Earth, Wind & Fire horen. ‘Boogie Wonderland’ om precies te zijn. Ik drukte op play en meteen daarna kwam Jones dansend en vol energie de ruimte binnen. De groep vond het fantastisch en begon enthousiast mee te klappen terwijl Jones zijn moves liet zien. Toen dacht ik; ‘dit is zo leuk en dit werk is zo bijzonder!’ De keren daarna was Jones altijd aanwezig: zodra de muziek begon te spelen kwam hij direct de ruimte binnen.”

Zou je het aanraden om studentdocent te worden?
“Zeker. Het is een prachtige ervaring. Ik leer zoveel over hoe ik kan praten met mensen met dementie en hoe ik het best een college kan voorbereiden. Maar ook hoe ik mijn eigen verwachtingen kan aanpassen en soms de theorie een beetje los kan laten. Ik weet nu hoe ik mensen respectvol vragen kan stellen, zonder dat ze zich daardoor ‘dom’ voelen. Dat kan ook zeker van pas komen als ik later voor de klas sta! 

Het is zo mooi dat ik mijn publiek op kan laten bloeien. Door wat ik doe en presenteer, worden mensen helemaal gelukkig. Om dit te kunnen doen voor mensen is fantastisch. Dit is aan te raden voor iedereen. Je hebt geen docentenopleiding nodig om dit te doen. Als je het leuk vindt om te presenteren en goed kan praten, dan ben je er eigenlijk al. Meer heb je echt niet nodig, je wordt vanzelf beter door het vaker te doen!”

Heb jij ook zin om te dansen met een ‘Mister Jones’? Wil jij oefenen met presenteren, ervaring opdoen in les geven, of vind je het gewoon leuk om te vertellen over je studie? Wij zijn altijd opzoek naar studenten die het leuk vinden om een collegereeks te ontwikkelen en te geven. Als je hier meer over wil weten, stuur dan een mailtje naar info@ogjg.nl of neem een kijkje op de pagina voor studenten

Zorg samen met ons voor een leven lang leren

Hello!

DoGood theme is especially made for charities & fundraising. Making the WP world a better place!

Our info
Follow us