Deel je passie met senioren

Word studentdocent

Waarom studentdocent?

Lever een wezenlijke bijdrage aan het welzijn van senioren

Ontwikkel jouw talenten en bouw aan je presentatie skills

Vergroot jouw impact met het delen van je (PhD) kennis

Ontvang een uitgebreide training

Leer van de verhalen en ervaringen van een andere generatie

Mooie en relevante aanvulling voor je cv

Deelname aan het Maatschappelijke Diensttijd traject

Als vrijwilliger bij OGJG doe je automatisch mee aan het Maatschappelijke Diensttijd (MDT) traject van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Dit landelijke programma van de overheid stimuleert jongeren om vrijwilligerswerk te doen en onderzoekt de impact hiervan. Daarnaast biedt het jou de kans om je talenten en idealen te ontwikkelen en ontvang je bij voltooiing een certificaat (EU gecertificeerd). 

Wat betekent het?

 • Het ontwikkelen van een interactieve collegereeks bestaande uit vier colleges over jouw vakgebied of passie 
 • Flexibel en uitdagend vrijwilligerswerk met een gepaste vrijwilligersvergoeding
 • Doorgroeimogelijkheden tot de rol van coach
 • Voldoende begeleiding gedurende het gehele MDT traject 
 • Ontvang een EU gecertificeerd certificaat bij voltooiing van het MDT traject 
 • Interessante themabijeenkomsten over relevante onderwerpen

Iets voor jou? 

 •  Je bent student, afgestudeerd of PhD’er en gaat graag in gesprek over jouw vakgebied 
 • Je hebt affiniteit met senioren 
 • Je wil werken aan de ontwikkeling van je eigen idealen en talenten
 • Je wil jouw kennis toegankelijk maken voor een bredere doelgroep
 • Je bent flexibel, sociaal en je hebt een verantwoordelijkheidsgevoel 
 • Je staat ervoor open om nieuwe mensen te ontmoeten en wil je steentje bijdrage aan de maatschappij

Studentdocent Lynn aan het woord

Hoi, ik ben Lynn, al meer dan een jaar actief als studentdocent bij OGJG. In vier colleges neem ik de senioren mee in de wereld van ons briljante brein. Ik heb inmiddels drie collegereeksen met veel plezier afgerond. Je geeft colleges aan een divers publiek; hierdoor word je elke collegereeks weer uitgedaagd je colleges zo vorm te geven dat het voor iedereen boeiend en leerzaam is. Tijdens de OGJG training heb ik geleerd hoe ik mij kan inleven in de doelgroep en hoe je de stof op een toegankelijke manier uitlegt zodat ook senioren zonder achtergrondkennis de colleges met plezier kunnen volgen. De interactie met de senioren is voor mij het meest waardevolle aan deze ervaring. Daarnaast heeft het publiek veel levenservaring. Dat zorgt ervoor dat je bij ieder college andere vragen en opmerkingen krijgt. Dit maakt elk college weer anders en uitdagend én bovendien enorm leerzaam!

© Oranje Fonds – Remko de Waal

Wat kun je verwachten?

Vul het contactformulier in en we bellen je op voor een kennismaking 

Volg de OGJG training op locatie of online en leer meer over de doelgroep en het ontwikkelen van de seniorencolleges

Geef je eerste collegereeks, leer van deze ervaring en ontvang ontzettend veel waardering van je seniorenpubliek en ons

Ontvang na het geven van 10 seniorencolleges je certificaat en kom in aanmerking om door te groeien naar de rol van studentcoach 

Onze studentdocenten aan het woord

Joris volgt de docentenopleiding Geschiedenis. In Brandpunt+ vertelt hij over zijn missie om alle leergierige senioren in Nederland te bereiken met seniorencolleges: “We moeten waken dat ouderen niet mentaal eenzaam worden.”

Studentdocent Aisja vertelt hoe het is om voor OGJG aan de slag te gaan. Ze deelt haar ervaringen als studentdocent, wat haar dit heeft opgeleverd, en hoe ook jij een verschil kunt maken voor senioren! 

Veelgestelde vragen

Moet je een specifieke studie doen om je aan te kunnen melden?

Nee, zeker niet! Onze doelgroep heeft een brede interesse, dus elke studie is welkom. Wel is het belangrijk om bij de keuze van je onderwerp de doelgroep in gedachte te houden. Tijdens de kennismaking bespreken we je onderwerp en tijdens de training leer je om je colleges aan te passen aan de doelgroep. 

Waarom raden wij het iedere student aan om seniorencolleges te geven voor OGJG?

Voor sommige senioren is een college van OGJG een hoogtepunt in hun week en het geeft een goed gevoel hier onderdeel van te zijn. Je levert een directe bijdrage aan het welzijn van senioren.

Daarbij is dit voor jou een leerzame ervaring en een goede manier om jouw presentatievaardigheden te verbeteren. Vanuit OGJG ontvang je een training waarin je leert hoe je een college vormgeeft, hoe je het beste om kunt gaan met lastige vragen en wat er belangrijk is bij het lesgeven aan senioren. De colleges van OGJG zijn dus niet alleen leerzaam voor de senioren, maar ook voor de studenten, voor jou dus!

Tot slot horen wij van veel studentdocenten dat het een mooie aanvulling is voor op het cv. Vrijwilligerswerk bij OGJG geeft je het onderscheidend vermogen als je (later) op jouw droombaan solliciteert.

Ik heb weinig ervaring met presenteren, is dit een probleem?

Nee, dit is geen probleem. Je ontvangt training en begeleiding van OGJG zodat je goed voorbereid aan een collegereeks begint. Tijdens de kennismaking inventariseren we jouw ervaring met presenteren en we passen de begeleiding hierop aan. Bij het eerste college is er altijd iemand van de organisatie aanwezig en krijg je feedback op o.a. je presentatievaardigheden.

Het maakt ons dus niet zozeer uit hoeveel ervaring je hebt met presenteren, maar vooral of je er plezier aan beleeft.

Ik heb weinig ervaring met ouderen, is dit een probleem?

Nee, dit is geen probleem. Veel studenten die zich aanmelden hebben weinig ervaring in de omgang met ouderen. OGJG wil juist de drempel voor dit contact verlagen. Tijdens de training van OGJG ontvang je meer informatie over de doelgroep, zodat je goed voorbereid het eerste college ingaat. En wie weet verlies je, net als wij, jouw hart aan deze bijzondere doelgroep.

Ik heb weinig ervaring met dementie, is dit een probleem?

Nee, dit is geen probleem. Tijdens de training ontvang je meer informatie over dementie en hoe je hier het beste mee om kunt gaan.

Ik ben op latere leeftijd (weer) gaan studeren, kan ik alsnog bij jullie colleges geven?

Jazeker! OGJG heeft als doel om jong en oud te verbinden, maar ook als je 50+ bent, ben je een jonge god in de ogen van de doelgroep. Wij doen uiteraard niet aan leeftijdsdiscriminatie en iedereen die gemotiveerd is en studeert, kan bij ons colleges geven. Meer informatie? Neem contact met ons op via ons contactformulier.

Hoe verloopt het aanmeldingsproces voor studenten?

Heb je interesse om colleges te geven voor OGJG? Meld je dan snel aan via ons contactformulier en vergeet niet te vermelden in welke stad je actief wilt zijn. Onze projectleider vrijwilligers neemt vervolgens zo spoedig mogelijk contact met je op voor een kennismakingsgesprek.

Vervolgens ontvang je een training en ga je aan de slag met het maken van je collegereeks en volg je de leermodules in onze app. Het inplannen gaat altijd in samenspraak met jou.

Tijdens het eerste college zal er iemand van OGJG aanwezig zijn om jou te begeleiden. En vergeet niet: de regiocoördinator is tussentijds altijd bereikbaar voor vragen en begeleiding!

Hoeveel tijd ben ik kwijt aan de colleges van OGJG?

Een collegereeks duurt vier keer één uur. Daarnaast moet je rekenen op ongeveer twee uur voorbereidingstijd per college. Vanuit OGJG ontvang je, na een korte kennismaking, voorafgaand aan het eerste college eenmalig een training van twee uur.

Mocht je tussendoor nog extra begeleiding willen, dan helpt de regiocoördinator je graag. Als een reeks eenmaal is ontwikkeld kan je hem meerdere malen geven op verschillende locaties, de voorbereidingstijd is dan beduidend minder.

Ik ben al afgestudeerd, kan ik me nog aanmelden?

Jazeker, studenten kunnen na hun afstuderen bij ons aan de slag als studentdocent. We zien dat veel studenten het leuk vinden om na hun afstuderen bij ons ervaring op te doen. Ook als young professional of PhD’er ben je welkom bij ons. 

Ik wil graag stage lopen bij jullie, kan dit?

Graag! OGJG is continu op zoek naar nieuwe stagiairs. Vanuit allerlei studierichtingen kun je bij ons aan de slag. Stuur een mail met een korte motivatie en cv naar info@ogjg.nl en dan nemen wij spoedig contact met je op.

Ik zie dat OGJG (nog) niet actief is in mijn regio, kan ik mij aanmelden?
Jazeker! De online seniorencolleges worden vanuit het hele land gegeven, dus meld je vooral aan als studentdocent. 

Waar wacht je nog op? 

Word onderdeel van ons team en meld je vandaag nog aan als studentdocent bij Oud Geleerd Jong Gedaan!