PROF. DR. GEERT TEN DAM…

…is voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit van Amsterdam en tevens hoogleraar Onderwijskunde. “Onze grootste gift aan de samenleving is het opleiden van studenten, met hoogwaardige kennis én met maatschappelijke bevlogenheid. Ik ben er heel trots op dat Enny en Ilse alumni van onze universiteit zijn. Hun initiatief inspireert ons allemaal. Het verrijkt niet alleen ouderen, maar ook de studenten zelf. Immers: ‘wie onderwijst die leert’. Oud Geleerd Jong Gedaan heeft niet voor niets in 2018 de Publieksprijs gewonnen van de Amsterdamse Universiteits-Vereniging. Ik vind het eervol hier een steentje aan te mogen bijdragen.

PROF. DR. ERIK SCHERDER…

..is als hoogleraar Klinische Neuropsychologie en als hoofd van de gelijknamige afdeling verbonden aan de Vrije Universiteit. Wat Erik zou zeggen tegen ouderen die twijfelen of ze een collegereeks zullen volgen? “Doe het, doe het, doe het! Juist als je denkt ‘ik heb eigenlijk niet veel zin’. Op het moment dat je dan een college gaat volgen, krijgen je hersenen een beloning in de vorm van prikkels. Dat maakt het initiatief van Oud Geleerd Jong Gedaan zo sterk. Het wordt ouderen aangereikt, maar ze moeten er zelf iets voor doen. En dan hebben we het niet eens over de voordelen op sociaal vlak. Interacteren met anderen om te voorkomen dat je in een sociaal isolement belandt, blijkt uit vele studies van groot belang. Op hun beurt leren de studenten onderwijs te geven en onderwerpen goed uit te leggen zodat deze, ook voor niet-ingewijden, begrijpelijk zijn.”

PROF. DR. PHILIP SCHELTENS…

… is hoogleraar Neuropsychologie en directeur van het Alzheimercentrum Amsterdam. “Mijn vrouw kwam lyrisch thuis na haar Rotary Club. Een jong ondernemersduo vertelde dat ze Stichting Oud Geleerd Jong Gedaan waren gestart. Daar wilde ik meer over weten. Op mijn beurt heb ik Enny en Ilse uitgenodigd om te komen spreken bij mijn Rotary Club. We raakten niet uitgepraat. Sindsdien ben ik ambassadeur. Nederland vergrijst; het aantal ouderen neemt de komende jaren sterk toe. Daarmee stijgt ook het aantal ouderen dat zo lang mogelijk gezond wil blijven. Vaak zien we dat mensen heel actief zijn tot ze stoppen met werken en in een gat vallen. Een gat waarin ze willen blijven leren, veel vrije tijd hebben en aansluiting zoeken bij anderen. Het onderwijs van Oud Geleerd Jong Gedaan is een prachtige oplossing. Ouderen zijn zeldzaam leergierig. De beste en moeilijkste vragen krijg ik van leken. Van mensen die aandachtig luisteren.”

TON NIJENHUIS…

…Als CEO van de RegioBank, een bank die persoonlijk contact met klanten erg belangrijk vindt en actief is in de regionale gebieden waar veel ouderen wonen, kwam Ton Nijenhuis met Stichting Oud Geleerd Jong Gedaan in contact. Tegenwoordig werkt hij voor zichzelf vanuit Tonsultancy en verbindt hij bedrijven vanuit zijn zakelijke netwerk aan OGJG. “Bij Oud Geleerd Jong Gedaan snijdt het mes aan twee kanten. Het initiatief biedt ouderen het soort activiteiten waarmee ze geestelijk actief en vitaal blijven. Anderzijds heeft het initiatief een enorm effect op de studenten. Ga er maar aan staan, als twintigjarige een verhaal vertellen over jouw vakgebied. En dan ook nog aan een groep die dat vakgebied vanuit een heel ander perspectief bekijkt. Dat valt niet mee. De studenten krijgen een levensles in hoe je kunt omgaan met de oudere medemens. Dat creëert verbinding, waardoor de samenleving mooier wordt.”

  Wij zijn erg trots op onze ambassadeurs!