Wat vertellen de schilderijen van Jan Steen ons over het Sinterklaasfeest in de zeventiende eeuw?

Dit college staat 30 november online tussen 19.00 en 20.00 uur. Het college duurt ongeveer een half uur. Start dus uiterlijk om 19.30 uur met kijken. Heeft u vragen? Stel deze dan in de chat, de antwoorden ontvangt u begin volgende week. Veel plezier!

Speelt de aflevering hiernaast niet af? Klik dan op de blauwe knop hieronder. Deze brengt u naar de aflevering op YouTube.

Over dit online Seniorencollege

Het Sinterklaasfeest kent een rijke geschiedenis. We zien veel verschillen maar ook overeenkomsten in hoe we het feest nu vieren en ten tijde van de zeventiende eeuw. De Nederlandse meesterschilder Jan Steen heeft het Sinterklaasfeest afgebeeld op twee schilderijen. Welk verhaal zit er achter de viering van Sinterklaas? En waarom schilderde Jan Steen het Sinterklaasfeest twee keer? Kortom, wat vertellen de schilderijen van Jan Steen ons over het Sinterklaasfeest in de zeventiende eeuw?

Over studentdocent Rosella

Naam: Rosella Twisk
Studie: Kunstgeschiedenis.
Rosella geeft colleges voor OGJG over kunst. In haar collegereeks bespreekt ze verschillende vragen met de deelnemers zoals; wat maakt iets kunst? Wat maakt kunst mooi? En is het verhaal achter het kunstwerk belangrijk?

Het programma

Al deze colleges hebben we uitgezonden:

Heeft u genoten van het online Seniorecollege en kunt u niet wachten op meer? Neem dan een kijkje op ons online leerplatform OASE van Kennis. Hier vindt u een breed aanbod aan cursussen, colleges en meer! Laat u rondleiden door enthousiaste docenten in het Rijksmuseum, leer over geluk en de oude Romeinen, of luister naar het verhaal achter de Matthäus-Passion met prachtige beelden van het Concertgebouw.